În opinia mea, cine dorește să stăpânească cu adevărat tainele programării calculatoarelor, este absolut necesar să lucreze în limbaj de asamblare, pentru a avea acces la cele mai fine aspecte ale programării calculatoarelor.
Orice caarte de limbaje de programare se structurează pornind de la instrucțiunile limbajelor de programare, căci de aici fiecare programator își dă seama de puterea limbajului în care lucrează după cum acel limbaj permite:
- accesul ma byte și la bit;
- operatori cât mai variați;
- stăpânirea indicatorilor de condiție;
- implementarea tuturor structurilor de control;
- dezvoltarea de mecanisme proprii de referire;
- lucru pe orice zionă de memorie, oricum.
Am apreciat foarte mult limbajele de asamblare pentru că ele fac să se înțeleagă tot ce este de înțeles din zona erorilor de programare, mai ales când apar mesaje și trebuie trecut la o depanare logică și mai ales eficientă, bazată pe parcurgerea drumului invers de la efect către cauză. În continuare voi reda câteva din titlurile de lucrări legate de limbajele de asamblare.
- Gabriel DIACONESCU, Ion LUNGU - Limbajul de programare ASSEMBLER, Editura ASE, București, 1975, 219 pg.
- Dan SOMNEA, Teodor VLĂDUȚ - Programarea ăn ASSEMBLER, Editura Tehnică, 1992, 328 pg.
- Al. TEODORESCU, I. CATONA, C. POPESCU - Sistemul Felix C-256. Limbajul ASSIRIS, Editura Tehnica, Bucuresti, 1974, 447pg.
- Gheorghe MUSCĂ - Programare în limbaj de asamblare, Editura Teora, București, 1997, 322 pg.
- Emil MUNTEAN, Viorel COSTEA, Mircu MITROV - Programarea în limbaje de asamblare ASSIRIS, Editura Tehnică, București, 1976, 336 pg.
- T. ILIN, A. SOCENEANȚU, G. GAVRILESCU - Limbaje de asamblare pentru calculatoarele electronice numerice : Asamblare, Editura Facla, Timișoara, 1975, 196 pg.
- Florin DRAGOMIR, Otilia DRAGOMIR - Programarea în limbaj de asamblare a microcontrolerelor, Editura, Matrix Rom, București, 2013, 186 pg.
- Vasile LUNGU, Gheorghe PETRESCU, Zoe RACOVIȚĂ -Programare în limbaj de asamblare : Îndrumar de laborator; Probleme, Editura UPB, București, 1998, 110 pg.
- Vasile LUNGU - Procesoare Intel : Programare în Limbaj de asamblare, Editura Teora, București, 2001, 304 pg.
- Valer ROSCA, Constantin APOSTOL, Ion IVAN, Ion Gh. ROSCA - Limbaje de programare. Limbajul de programare ASSIRIS, Lito ASE, Bucuresti, 1977, 516 pg.
- Valer ROSCA, Constantin APOSTOL, Ion IVAN, Ion Gh. ROSCA - Memorator pentru limbajul de programare ASSIRIS, Lito ASE, Bucuresti, 1977, 167 pg.
- Adrian DAVIDOVICIU (coordonator) - Mix şi Macro, vol1 și 2, Editura Tehnică, Bucureşti, 1991.
- Adrian DAVIDOVICIU (coordonator) - MIX şi MACRO : Tehnici de programare în limbajul MACRO, Vol. 3, Editura Tehnică, București, 1991, 324 pg.
- Dan ȘERBĂNAȚI, Valentin CRISTEA, Claudiu POPESCU - LLimbajul MACRO-11, Îndrumar de laborator, Editura UPB, București, 1985.
- Gheorghe DODESCU, Constantin APOSTOL, Florin PILAT, Ion Gh ROȘCA - Limbajul MACRO-11, tehnici de realizare a programelor, Editura ASE, București, 1990.
- Mihai JITARU, Alexandru TEODORESCU - Limbaje de programare - ASSIRIS, manual pentru licee de matematică și fizică, clasa a XII-a, Editura didactică și pedagogică, București, 1978.
Mi-am adus aminte de ceea ce se spune în legătură cu roboții și anume că aceștia nu vor fi niciodată în stare să creeze roboți cu o complexitate mai mare decât complexitatea lor. Așa stau lucrurile și în cazul dezvoltării de limbaje de programare și de instrumente pentru dezvoltarea software. În momentul când se va dori dezvoltarea de noi proprietăți ale datelor, de noi mecanisme care să opereze la nivelul zonelor de memorie, dar după o altă filosofie, atunci cei ce vor dori să implementeze noile moduri de abordare vor redescoperi limbajele de asamblare ca singura modalitate de a oferi soluții concrete, căci limbajele evoluate nu permit abordări pentru a obține generații noi, superioare de alte limbaje de programare, lucru absolut necesar în contextul eliberării totale de constrângerile impuse cândva de orie și de viteza de prelucrării.
Cărțile de programare în limbaje de asamblare sunt mai puțin spectaculoase decât cele pentru limbajele C++ sau C# pentru că ele presupun un alt nivel de detaliere și de gestionare a resurselor unui calculator, în ideia că programatrorul trebuie să facă totul. Nu se subânțelege nimic.
Cărțile de programare în limbaje de asamblare sunt mai puțin spectaculoase decât cele pentru limbajele C++ sau C# pentru că ele presupun un alt nivel de detaliere și de gestionare a resurselor unui calculator, în ideia că programatrorul trebuie să facă totul. Nu se subânțelege nimic.
(26 septembrie 2017)
No comments:
Post a Comment