Dacă ar fi fost stabilit un șablon de descriere a elementelor din portalurile universităților mi-ar fi fost și mie cu mult mai ușor de a reconstitui trecutul învățământului de informatică pe bază de documente. În mod normal ar trebui să existe la toate facultățile sau secțiile de informatică sau de calculatoare o frază de forma:
În anul.... a fost dată hotărârea numărul ..... din data ..... de către .... prin care se înființa ....., având în acest fel dovada materială a vechimii respectivei entități, altfel se vorbește exact ca atunci când se aniversa 2050 de ani de existență a statului dac unitar, deși eu nu-mi amintesc să se spună ce istoric din antichitate a zis cu precizie ce și cum.
Înformatica în Academia de Studii Economice are un trecut glorios, dacă se ține seama că în anul 2015 s-au împlinit 50 de ani de la înființarea secției care se ocupa de formarea studenților în ceea ce azo se numește informatică economică.
În iarna anului 1965 la inițiativa lui Manea MĂNESCU a luat ființă Secția de Mecanizarea și Automatizarea Calculului Economic, având prima promoție de ansolvenți în ceea ce acum se numește informatică economică în anul 1969, eu fiind absolvent al celei de a II-a promoții al acestei secții, lucru de care sunt foarte mândru pentru că am avut profesori preponderent din Politehnică, de la Universitatea București și de la Academie precum: Edmond NICOLAU, Nicolae RACOVEANU, Alexadru POPOVICI, Mircea GRUMĂZESCU, Dragoș VAIDA.
Înformatica în Universitatea București are un trecut foarte îndelungat datorită marelui profesor și academician Grigore MOISIL. În 1960 a apărut Secția de Mașini de Calcul în cadrul Facultății de matematică și mecanică, iar în anul 1974 s-a dat concurs de admitere la Secția de Informatică, ceea ce mă face să cred că deja exista Facultatea de Matematică Informatică, unele păreri fiind precum că și în 1970 s-ar di dat admitere pentru o secție de Informatică, lucru foarte ușor de verificat pentru cei care doresc să construiască o istorie extrem de riguroasă, bazată pe documente, a informaticii de la Universitatea București, așa cum stă bine matematicienilor. Trebuie spus că încă din 1954 academicianul Grigore MOISIL, a ținut un curs care avea să se concretizeze în celebra sa lucrare de 704 pagini, Teoria algebrică a mecanismelor automate publicată la Editura Tehnică din București în anul 1959, pe care am văzut-o la o colegă dată acesteia cu autograf de autor.
Au predat la Secția de Informatică de la Facultatea de Matematică Informatică de demult profesori precum: Leon LIVOVSCHI , Constantin POPOVICI, Ion CUCULESCU, Ion VĂDUVA, Ioan TOMESCU, Horia GEORGESCU, Octavian BÂSCĂ, VirgilCĂZĂNESCU, Adrian ATANASIU, Ileana POPESCU, Dragoş VAIDA, Liliana LILIANA, Marcus SOLOMON, George DINCĂ,Virgil CRAIU, Ioan ROȘCA, Gavril SÂMBOAN, Dorel FLOREA, Monica DUMITRESCU, Anton ȘTEFĂNESCU și Constantin TUDOR.
Înformatica în Politehnica din București începe cu înființarea facultății de Automatică și Calculatoare în anul 1963 ia ființă facultatea de Automatică, în anul În anul 1967, Catedra de Automatică se restructurează în catedra de Automatică I și catedra Automatică II, iar în anul 1969 se înființează Catedra de calculatoare, iar în anul 1970 iese de pe băncile Politehnicii prima promoție de absolvenți ai Secției de Calculatoare. Îm 1977 a avut loc divizarea pe specializări a Secției de calculatoare în partea de software și partea de hardware, cele două având primii absolveți super-specializați în anul 1979. Lucrurile se rafinează după Revoluție, când se adâncește diviziunea la patru specializări aprofundate, ca după anul 2005 adaptarea la Programul Bologna să vină abordarea recunoscută și azi de domeniul calculatoarelor și tehnologiei informațiilor. Aceste date le-am luat din prezentarea Facultății de automatică și Calculatoare a UPB, facultate pe care au absolvit-o și copiii mei și pe care o consider ca fiind cea mai bună din domeniu la noi în țară prin curricula și prin marii profesori care-și desfășoară activitatea la cursuri și la seminarii acolo.
Înformatica în Universitatea Tehnică Gheorghe ASACHI din Iași începe cu anul 1990 când a fost înființată Facultatea de Automatică și Calculatoare. Acolo funcționează acum în anul 2017 Departamentul de Automatică și Informatică Aplicată și Departamentul de Calculatoare.
Înformatica în Universitatea de Vesti Timișoara- UVT are două laturi, una fiind Secția de Informatică Economică înființată în anul 1992 la FEEA - Facultatea de Economie şi de Administrare a Afacerilor, noi cei din Catedra de Informatică Economică având strânse legături de colaborare prin directorul de la Departamentul de Sisteme Informaționale pentru Afaceri, profesoara Mihaela MUNTEAN care conduce doctorate în Șacoala Doctorală de Informatică Economică din ASE. Tot în UVT funcționează Facultatea de Matematică şi Informatică cu Departamentul de Informatică unde au funcționat în vremurile de pionierat profesorii Ștefan BALINT și Ștefan MĂRUŞTER.
Înformatica în Universitatea din Craiova este marcată de faptul că în 1975 ies de pe băncile Facultății de Automatică și Calculatoare din Craiova prima promoție. Trecutul informaticii la Craiova incepe în 1965, Hotărârea Consiliului de Miniştri nr. 894 din 27 august 1965, publicată în Buletinul Oficial din 10 septembrie 1965marcând înființarea Facultății de Electrotehnică unde se dezvoltă componentele de automatică și calculatoare, iar după anul 1990, ca în tot învățământul superior de la noi se reașează lucrurile în matca lor normală și firească, înființându-se facultatea de Automatic șu Calculatoare prin Ordinul Ministrului Învăţământului al Republicii România numărul 7751 din anul 1990. Îmi amintesc că pentru a consolida din punct de vedere științific demersul înființării Universității din Craiova mulți dintre profesorii și cercetătorii din domeniu care activau în București au început să facă naveta spre Craiova, iar unii s-au și stabilit acolo. profesorii Mircea PETRESCU, Constantin BELEA, Oleg CERNIAN au colaborat rodnic și au avut rezultate acolo. Mă așteptam ca la pagina de prezentare fie a facultății, fie a departamentului să găsesc o prezentare a trecutului, dar nu.
Tot la această universitate în cadrul Facultății de Economia și Administrarea Afacerilor funcționează Departamentul Statistică și Informatică Economică din anul 2011 după reforma impusă de legea învățământului, recunoscută și sub numele de legea lui BOC, nr. 1 din ianuarie 2011, departament care este o continuare a Catedrei de Informatică Economică și Statistică înființată în 1990 și unde au lucrat mulți dintre absolvenții de la Facultatea de Cibernetică din ASE, precum Vasile GEORGESCU și Florin BICA sau absolvenți de ASE precum profesorul Constantin ROȘCA.
Înformatica în Universitatea Transilvania din Brașov ființează prin Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatorelor și a Facultății de Economia și Administrarea Afacerilor unde funcționează Departamentul de Management și Informatică Economică. De asemenea, în cadrul Universității Transilvania ființează Facultatea de Matematică Informatică, având o bogată tradiție. Amintesc faptul că în anii de dinainte de Revoluție acolo se organiza ConferinţeiNaţionale de Teoria Sistemelor din 2-3 decembrie 1977, International Symposium on Applications of Mathematics in System Theory 27-30 December 1978, despre care știu că am participat acolo cu lucrări. Sufletul acestor manifestări științifice prestigioase era marea profesoară Claudia SIMIONESCU.
Înformatica în Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași este reprezentată de Facultatea de informatică, de Departamentul de Contabilitate, Informatică Economică şi Statistică, avându-l acum director pe prof. univ. dr. Florin Dumitriu, din Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor. Am participat la multe manifestări științifice de prestigiu de acolo și la susțineri de teze de doctorat, pe care le apreciez ca fiind de înalt nivel științific. Să nu uităm că la Iași s-a organizat în 1980 o sesiune națională a cercurilor științifice studențești de mare anvergură și că profesorii de acolo deja erau cu tradiții solide în zona informaticii teoretice și practice, foarte bine ancorați în dezvoltarea unor cercetări ale căror rezultate au fost concretizate în lucrări științifice fundamentale precum cele coordonate de marele profesor Ion CREANGĂ.
După anul 1990 o dată cu înființarea altor universități în țara noastră, fiecare dintre acestea fie au inclus în structura lor Facultăți de informatică asociate matematicii, fie secții de informatică economică sau informatică de gestiune în cadrul Facultăților de Economie şi de Administrare a Afacerilor, dar fiind parte a unei istorii mult prea recente mă limitez a nu face detalieri.
Învățământul universitar de informatică este atât de bogat încât chiar numai despre el trebuie scrisă o istorie care musai trebuie să înceapă cu capitole pe paginile web de prezentare a facultăților și a departamentelor care au în titulatură fie cuvântul informatică, fie cuvântul calculator, dar să se folosească afirmații bazate pe documente, nu pe vorbe și pe amintiri.
Concluzie: în ziua de azi există prin Ordinul de ministru Nr. 4843 din 1 august 2006 în învățământul superior românesc specializările Calculatoare și teoria informației, Informatică, Informatică Economică și atât.
Învățământul universitar de informatică este atât de bogat încât chiar numai despre el trebuie scrisă o istorie care musai trebuie să înceapă cu capitole pe paginile web de prezentare a facultăților și a departamentelor care au în titulatură fie cuvântul informatică, fie cuvântul calculator, dar să se folosească afirmații bazate pe documente, nu pe vorbe și pe amintiri.
Concluzie: în ziua de azi există prin Ordinul de ministru Nr. 4843 din 1 august 2006 în învățământul superior românesc specializările Calculatoare și teoria informației, Informatică, Informatică Economică și atât.
(30 septembrie 2017)
No comments:
Post a Comment