Informatica românească s-a dezvoltat înainte de 1989 pe bază de plan și ca orice plan și acest plan era făcut de oameni cu calitățile și cu defectele lor. Strategiile de dezvoltare ale informaticii ca domeniu nou au avut o anumită tendință, cu totul diferită de domenii care erau cunoscute și a căror traiectorie era ușor de descifrat și de previzionat.
Pe baza acestor strategii s-au dezvoltat:
- Centrele teritoriale de calcul;
- fabricile de calculatoare și de periferice;
- institutele de cercetări pe profil;
- liceele de informatică;
- facultățile ci profil de informatică;
- secțiuni de informatică în edituri;
- abordări teoretice de economie a informației;
- metodologii de elaborare sisteme informatice;
- preocupări de adaptare la noi a domeniului;
- investiții specifice, cu eficiență măsurată.
Adoptarea programului din 1967 și trasarea liniilor directoare de dezvoltare a informaticii pe perioada 1971 - 1980 și după aceea pe intervalul 1981 - 1990 a avut darul de a da continuitate întregii abordări și de a nu pune carul înaintea boilor, ceea ce a însemnat formarea mai întâi a cadrelor, iar numai după aceea realizarea de centre de calcul, insitute de cercetări și de fabrici de echipamente de calcul. Cine are curiozitatea de a analiza analitic, va vedea că și atunci sunt structurate două etape. Prima etapă este caracteristică utilizării de specialiști de înaltă clasă în elaborarea strategiei, ceea ce a dus la includerea elementelor de avangardă. Atunci s-au produs FELIX C-256 și I-100. Etapa a doua, care vizează intervalul 1980 - 1990 este cu mult mai slabă, politicul și politrucii ariviști intrând brutaș și cu ignoranță într-o zonă extrem de sensibilă și dinamică, fără a cunoaște tendințele, ceea ce a dus ca în universități sau în alte locuri să apară inițiative cu adevărat revoluționare în pas cu tiompurile de atunci, în timp ce industria rămânea anchilozată în trecut și doar bifa scoateri din fabricație a unor modele vetuste de computere, fără a avea capacitatea de a genera investiții pentru autoreproductibilitate pe o treaptă superioară corespunzătoare generațiilor de PC-uri 100% compatibile IBM sau mai corect 100% IBM pentru o orientare realistă, eficientă și de perspectivă.
Înainte de 1989 strategiile de informatizare au fost cu mult mai realiste decât sunt azi, când se vorbește de câțiva ani despre proiectul de țară, proiect pe care națiunea îl așteaptă nerăbdătoare.
Înainte de 1989 strategiile de informatizare au fost cu mult mai realiste decât sunt azi, când se vorbește de câțiva ani despre proiectul de țară, proiect pe care națiunea îl așteaptă nerăbdătoare.
(21 octombrie 2017)
No comments:
Post a Comment