Thursday, January 17, 2019

Virgil CHICHERNEA, un truditor de frunte al informaticii

Pe Virgil CHICHERNEA l-am cunoscut după anii'90 când mergeam la bunul meu prieten Ion MARCU la Direcția de informatizare de la Ministerul Educației. Acolo era șef de Serviciu Baze de date Virgil CHICHERNEA, omul care m-a impresionat prin faptul că gestiona o bază de date de peste 400.000 de articole, ceea ce în acele vremuri era ceva colosal. Era baza de date a tuturor cadrelor didactice din învățământul de toate gradele. Din Centrul de Calcul al ASE, o echipă condusă de Gabriel DIACONESCU și formată din Mircea MAGDA, Codrin IONESCU, Manole VELICANU și încă vreo câțiva, au realizat un proiect ambițios, brevetat sub oblăduirea lui Constantin BILCIU, în acele vremuri director al acelui Centru de calcul. Era acolo multă teorie, dar și mult efort de a constru un software cap-coadă care să asigure managementul unei baze de date fundamentat pe o filosofie cu totul nouă.
Când am mers la serviciul de baze de date, mi sa prezentat ceva despre existența unei bazei de date unicat în țară, am vrut să mă conving și am solicitat să văd ce se află acolo despre soția mea, care era profesoară de fizică la o școală în Berceni. Au căutat-o după nume și au afișat datele care m-au copleșit prin detaliere. Este adevărat că acolo nu era numărul ei de la pantofi, în rest cam totul era.
Am dat titlul Virgil CHICHERNEA, un truditor de frunte al informaticii pentru că acolo, la acel Oficiu de calcul erau foarte multe aplicații informatice operaționale, adică se luau decizii și se făceau plăți folosind output-urile obținute de la calculator.
Numai dacă vom face un calcul, baza de date a cadrelor didactice avea peste 400.000 de înregistrări, căci numărul cadrelor didactice era foarte mare. Dacă presupunem că pentru fiecare cadru didactic datele erau stocate pe câte două cartele, ipoteza fiind simplificatoare, erau necesare 800.000 de cartele perforate. dacă presupunem că într-o cutie de cartele încăpeau 2.000 de cartele, aplicația cerea 400 cutii de cartele, cu date complete și corecte. Munca de populare a unei baze de date cu date complete și corecte necesită un efort fenomenal și mai ales responsabilitate, căci e vorba de oameni, nu de cartofi și nu există nicio scuză la luarea unei decizii legate de un om folosind date eronate dintr-o înregistrare a cărei calitate nu a fost verificată. 
Am apreciat foarte mult munca lui Virgil CHICHERNEA!
Peste ani, l-am rîntâlnit pe Virgil CHICHERNEA în calitate de profesor universitar la Universitatea Româno-Americană fondată de prof.dr. Ion SMEDESCU și am colaborat un timp nu numai în plan didactic, dar și în legătură cu revista Journal of Information Systems & Operations Management - JISOM unde am intrat în bordul științific,  am și publicat articole, dar am și invitat doctoranzi de-ai mei să publice. Profesorul Virgil CHICHERNEA are un rol decisiv în menținerea standardelor la un nivel de top în redacția revistei JSOM.
Profesorul universitar Virgil CHICHERNEA este absolvent al Facultății de Matematică-Informatică de la Unversitatea BABEȘ-BOLYAI din Cluj, promoția 1964 și doctor în informatică al Universității București, din 1977 când a susținut cu succes teza intitulată Tehnici de structurare eficienta a datelor in baze de date. A derulat mai multe stagii de specializare la universități din USA, Anglia, Cehia, China, Israel, dar și în țară. Între 1970 - 1990 a fost expert CEPECA pe probleme de IT&C.
A publicat multe cărți, dintre care enumăr aici:
Virgil CHICHERNEA - Sisiteme suport de decizie, Editura PRINT GROUP, Bucuresti, 2006
Virgil CHICHERNEA -  Sisteme informatice în economie, Editia a II-a, Editura PROUNIVERSALIS, Bucuresti, 2005
Virgil CHICHERNEA - Proiectarea sistemelor informatice orientată pe obiecte, Editura PROUNIVERSALIS, Bucuresti, 2006
Virgil CHICHERNEA - Baze de date -  sistemul ACCESS. Editia a II-a, Editura PROUNIVERSALIS, Bucuresti, 2006
Virgil CHICHERNEA, Gabriel GARAIS - Baze de date -  sistemul  FOXPRO, Editura PROUNIVERSALIS, Bucuresti, 2005
Virgil CHICHERNEA, Rodica MIHALCA, Csaba FAFIAN, Sabin GORON , s.a - Proiectarea sistemelor informatice, Editura SYLVI, Bucuresti 2002
Virgil CHICHERNEA - Baze de date -  sistemul  ACCESS, Editura SYLVI, Bucuresti 1999
Virgil CHICHERNEA -  Baze de date -  sistemul  FOXPRO, Editura SYLVI, Bucuresti 1999
Virgil CHICHERNEA - Bazele informaticii. Sisteme informatice pentru birou, Editura SYLVI, Bucuresti, 1998
Virgil CHICHERNEA - Managementul bazei de date: dBASE IV, CLIPPER, FOXPRO, SQL,ORACLE, Editura Societăţii Autonome de Informatică, Bucureşti, 1997.
Profesorul universitar Virgil CHICHERNEA a publicat zeci de articole în reviste de specialitate de la noi din țară dar și din străinătate precum Revista de Statistica, Studii si cercetări matematice, Buletinul Roman de Informatica, Informatica pentru conducere, Revista CEPECA, Operation Research, Journal of Applied Quantitative Methods, Journal of Information Systems & Operations Management și multe altele. Lucrări ale sale se află publicate în zeci de volume ale unor conferințe internaționale de informatică unde el a particiat cu succes.
Făcând o trecere în revistă a activității depuse de profesorul Virgil CHICHERNEA se observă că oriunde a lucrat a știut să polarizeze în jurul său specialiști cu care a reușit să realizeze proiecte interesante, finalizând unele dintre ele și prin publicarea de articole, cărți și studii.
Toate dialogurile mele cu profesorul CHICHERNEA au fost fructuase, pentru că am reușit să dezvoltăm colaborări pe teme de interes comun. Tonul său colegial, calmul și claritatea cu care abordează problemele îl fac pe interlocutor să se considere respectat și mai ales important în problema abordată, căci acesta simte că punctul său de vedere va fi ascultat cu atenție și va fi supus
 analizei cu obiectivitate, lucru foarte rar în managementul nostru mioritic.
Am avut ocazia să-l întâlnesc pe profesorul Virgil CHICHERNEA la susțineri de teze de doctorat, unde ca membru a avut intervenții interesante, după efectuarea unor analize atente și profunde a tezelor de doctorat care erau atunci în discuție. Am apreciat profesionalismul, tactul său și mai ales obiectivitatea cu care expunea punctele sale de vedere și concluziile finale ale referatelor. Așa cum l-am cunoscut eu pe profesorul Virgil CHICHERNEA, conchid că am în față un om de mare caracter, un profesionist, care știe să abordeze o problemă cu calm, sistematic, oferind variante și lăsând deschisă poarta oricăror alte noi soluții pe care și alții au posibilitatea să le ofere.
Profesorului Virgil CHICHERNEA i-a fost acordat de către Președintele României gradul de cavaler o dată cu Meritul pentru învățământ, la data de 10 decembrie 2004. 







(18 ianuarie 2019)

Marin VLADA, informaticianul profesor și cercetător

Despre profesorul Marin VLADA am numai cuvinte de laudă pentru că:
- lucrează transparent,
- are rezultate în munca lui,
- conduce proiecte de succes,
- se interesează de istoria informaticii,
- respectă personalitățile trecutului,
- deține o ierarhizare corectă a valorilor.
Am avut posibilitatea să cunosc activitatea profesorului și cercetătorului Marin VLADA exclusiv folosind informațiile furnizate în mediul virtual. Este mare lucru de a lucra cu toate elementele realizate puse în vitrină, asigurând vizibilitate maximă, cu toate riscurile care apar.
Pe Internet se află:
- curriculum vitae al profesorului Marin VLADA,
- lista cu lucrări, dar și conținutul articolelor,
- activitatea sa de la catedră și curricula disciplinelor,
- proiectele pe care le coordonează,
- contul său de facebook.
Într-un cuvânt, profesorul Marin VLADA este o prezență activă. Mi-a dat posibilitatea să văd câteva mesaje transmise de el și la o analiză pe text rezultă că acestea erau:
- clare,
- concise,
- consistente,
- directe,
- scurte,
- structurate.
Am apreciat acest lucru foarte mult și mi-am dat seama că o colaborare cu profesorul Marin VLADA va avea finalitate, ceea ce s-a și întâmplat.
Marin VLADA este absolvent al Facultății de Matematică-Informatică din cadrul Universității București, promoția 1978 și are un master în Limbaje specializate, promoția 1979.
Marin VLADA a obținut în anul 1997 titlul de doctor în informatică prezentând  teza intitulată Modele pentru explorarea bazelor de cunoştințe şi aplicații în inteligența artificială, al cărui conducător științific a fost marele profesor Ion VĂDUVA.
De la terminarea facultății, profesorul de azi Marin VLADA a lucrat rând pe rând ca programator, analist de sisteme informatice, cercetător științific gradul II la Centrul de Cercetări în Informatică, Facultatea de Matematică şi Informatică, Universitatea din Bucureşti. El are o foarte bogată activitate didactică.
Doctorul Marin VLADA a prezentat în fața studenților săi cursuri precum Grafică pe calculator, Geometrie computațională, Sisteme de prelucrări grafice, Inteligența artificială, Programare logică, Programare declarativă, Sisteme de operare, Arhitectura calculatoarelor, Tehnici de programare, Programare procedurală, Programarea calculatoarelor, Programare Web, Birotică şi tehnici multimedia, Metodica predării informaticii, Tehnici e-comunicare, Informatică, Analiza şi prelucrarea datelor experimentale și cursul de  Tehnologii e-Learning.
Doctorul Marin VLADA este prezent cu contribuții foarte valoroase în paginile unor conferințe  și în reviste de specialitate. În CV-ul său se află zeci și zeci de astfel de exemplificări, în dreptul lor fiind înscis acronimul ISI, așa cum impun exigențele oricărei promovări în ierarhia didactică și de cercetare din țara noastră în general și la matematicieni în special.
Doctorul Marin VLADA este un specialist care-și desfășoară activitatea lucrând în echipă având știința coordonării eficiente a cercetătorilor cu care participă la soluționarea de probleme moderne și în același timp de mare complexitate, lucru care se vede din faptul că multe din materialele publicate sunt realizate cu unii dintre cei alături de care a muncit.
Doctorul Marin VLADA a publicat multe cărți din care prezint pe următoarele:
Marin VLADA - New Technologies in Education and Research. Models and Methodologies, Technologies and Software Solutions, LAMBERT Academic Publishing, 2010, 260 pag.
M. VLADA, A. POSEA, C. CONSTANTINESCU, I. NISTOR - Grafica pe calculator in limbajele PASCAL si C. Implementare si aplicatii, vol. I Implementare,  Rditura Tehnică, 1992, 209 pag. 
M. VLADA, A. POSEA, C. CONSTANTINESCU, I. NISTOR - Grafica pe calculator in limbajele PASCAL si C. Implementare si aplicatii, vol. II Aplicații,  Rditura Tehnică, 1992, 249 pag.
M. VLADA - Informatică. Sisteme de calcul, Sisteme de operare, Medii de rezolvare, Mediul Internet, Editura ARS DOCENDI, 1999, 349 pag.
M. VLADA, A. POSEA - Grafica automata in limbajul FORTRAN 77 si aplicatii, Tipografia Universității, editia I, 1988, 245 pag.
Doctorul Marin VLADA este o prezență puternică în viața științifică românească în arii de interes deosebit de importante precum inteligența artificială, realitate virtuală, grafică pe calculator, programare web, e-Learning și baze de cunoștințe.






(18 ianuarie 2019)