Thursday, January 17, 2019

Marin VLADA, informaticianul profesor și cercetător

Despre profesorul Marin VLADA am numai cuvinte de laudă pentru că:
- lucrează transparent,
- are rezultate în munca lui,
- conduce proiecte de succes,
- se interesează de istoria informaticii,
- respectă personalitățile trecutului,
- deține o ierarhizare corectă a valorilor.
Am avut posibilitatea să cunosc activitatea profesorului și cercetătorului Marin VLADA exclusiv folosind informațiile furnizate în mediul virtual. Este mare lucru de a lucra cu toate elementele realizate puse în vitrină, asigurând vizibilitate maximă, cu toate riscurile care apar.
Pe Internet se află:
- curriculum vitae al profesorului Marin VLADA,
- lista cu lucrări, dar și conținutul articolelor,
- activitatea sa de la catedră și curricula disciplinelor,
- proiectele pe care le coordonează,
- contul său de facebook.
Într-un cuvânt, profesorul Marin VLADA este o prezență activă. Mi-a dat posibilitatea să văd câteva mesaje transmise de el și la o analiză pe text rezultă că acestea erau:
- clare,
- concise,
- consistente,
- directe,
- scurte,
- structurate.
Am apreciat acest lucru foarte mult și mi-am dat seama că o colaborare cu profesorul Marin VLADA va avea finalitate, ceea ce s-a și întâmplat.
Marin VLADA este absolvent al Facultății de Matematică-Informatică din cadrul Universității București, promoția 1978 și are un master în Limbaje specializate, promoția 1979.
Marin VLADA a obținut în anul 1997 titlul de doctor în informatică prezentând  teza intitulată Modele pentru explorarea bazelor de cunoştințe şi aplicații în inteligența artificială, al cărui conducător științific a fost marele profesor Ion VĂDUVA.
De la terminarea facultății, profesorul de azi Marin VLADA a lucrat rând pe rând ca programator, analist de sisteme informatice, cercetător științific gradul II la Centrul de Cercetări în Informatică, Facultatea de Matematică şi Informatică, Universitatea din Bucureşti. El are o foarte bogată activitate didactică.
Doctorul Marin VLADA a prezentat în fața studenților săi cursuri precum Grafică pe calculator, Geometrie computațională, Sisteme de prelucrări grafice, Inteligența artificială, Programare logică, Programare declarativă, Sisteme de operare, Arhitectura calculatoarelor, Tehnici de programare, Programare procedurală, Programarea calculatoarelor, Programare Web, Birotică şi tehnici multimedia, Metodica predării informaticii, Tehnici e-comunicare, Informatică, Analiza şi prelucrarea datelor experimentale și cursul de  Tehnologii e-Learning.
Doctorul Marin VLADA este prezent cu contribuții foarte valoroase în paginile unor conferințe  și în reviste de specialitate. În CV-ul său se află zeci și zeci de astfel de exemplificări, în dreptul lor fiind înscis acronimul ISI, așa cum impun exigențele oricărei promovări în ierarhia didactică și de cercetare din țara noastră în general și la matematicieni în special.
Doctorul Marin VLADA este un specialist care-și desfășoară activitatea lucrând în echipă având știința coordonării eficiente a cercetătorilor cu care participă la soluționarea de probleme moderne și în același timp de mare complexitate, lucru care se vede din faptul că multe din materialele publicate sunt realizate cu unii dintre cei alături de care a muncit.
Doctorul Marin VLADA a publicat multe cărți din care prezint pe următoarele:
Marin VLADA - New Technologies in Education and Research. Models and Methodologies, Technologies and Software Solutions, LAMBERT Academic Publishing, 2010, 260 pag.
M. VLADA, A. POSEA, C. CONSTANTINESCU, I. NISTOR - Grafica pe calculator in limbajele PASCAL si C. Implementare si aplicatii, vol. I Implementare,  Rditura Tehnică, 1992, 209 pag. 
M. VLADA, A. POSEA, C. CONSTANTINESCU, I. NISTOR - Grafica pe calculator in limbajele PASCAL si C. Implementare si aplicatii, vol. II Aplicații,  Rditura Tehnică, 1992, 249 pag.
M. VLADA - Informatică. Sisteme de calcul, Sisteme de operare, Medii de rezolvare, Mediul Internet, Editura ARS DOCENDI, 1999, 349 pag.
M. VLADA, A. POSEA - Grafica automata in limbajul FORTRAN 77 si aplicatii, Tipografia Universității, editia I, 1988, 245 pag.
Doctorul Marin VLADA este o prezență puternică în viața științifică românească în arii de interes deosebit de importante precum inteligența artificială, realitate virtuală, grafică pe calculator, programare web, e-Learning și baze de cunoștințe.






(18 ianuarie 2019)

No comments:

Post a Comment