Cercetarea științifică în informatică este ceva mai diferită de celelalte domenii pentru că:
- totul se învârte în jurul calculatorului;
- se pornește de la un nivel destul de ridicat;
- empirismul nu are ce căuta;
- totul se cuantifică foarte riguros;
- este muncă de echipă interdisciplinară;
- nimic nu merge pe afirmație;
- totul trebuie demonstrat cu rezultate concrete;
- evaluările sunt făcute foarte rapid;
- uzura morală a contextului este dramatică;
- costurile sunt extrem de ridicate.
Cercetarea fundamentală în informatică înseamnă a descoperi noi teorii, noi domenii în informatică în strânsă corelație cu necesități de dezvoltare ale domeniului, care să permită avansarea acestuia folosind noi abordări necunoscute până atunci. Se obțin deschideri spre noi orizonturi care vin să determine un salt spectaculos cu efecte remarcabile asupra eliminării restricțiilor care erau dominante la un moment dat. Teoria bazelor de date a fost urmată de teoria bazelor de date relaționale, care a fost și ea urmată de teoria bazelor de date orientate obiect. În viitor se va privi cu nostalgie spre acestea pentru că vor exista alte teorii cu mult mai sofisticate care să pună de acord miliardele de articole rezultate din achiziții neomogene de date cu dezideratele privind regăsirea de informații folosind limbajul natural pur sau alte elemente de achiziții de date, chiar vagi. Acesta este doar un exemplu, dar cercetarea findamentală are menirea de a oferi exact ceea ce la ora actuală ceva ce nimănui nu-i trece prin minte, probabil de o simplitate extremă, asemeni cuiului, acului sau nasturelui și care să arunce în derizoriu tot ce se știa în informatica de azi sau de ieri. Rareori cercetarea fundamentală este muncă individuală, iar comunicarea în cadrul echipei este de importanță excepțională. Ea este creativitate și poezie 99%.
Cercetarea de dezvoltare în informatică înseamnă a descoperi pornind de la teoriile descoperite recent, noi principii, noi proprietăți, noi domenii, care să facă pasul spre a concretiza ideile abstracte care au rezultat din teoriile ce se dezvoltă în cercetarea fundamentală. Cercetarea de dezvoltare face acel pas necesar în informatică spre a fi identificate clase de probleme, clase de soluții de maximă generalitate, care pentru a fi puse în practică mai necesită încă un pas uriaș, acela al cercetării aplicative. De la teoria limbajelor formale se desprind o serie de clase de limbaje ale căror proprietăși se studiază în cadrul cercetării de dezvoltare. Se fac legături cu gramatici și din aproape în aproape, cercetarea de dezvoltare ajunge la suficiente elemente care să ducă la proiectarea de limbaje de programare pentru care se definesc gramatici și dacă se insistă se identifică chiar clasele de generare de procese de compilare, iar pasul spre implementarea acestor rezultate prin cercetarea aplicativă duc spre limbajul X și compilatorul Y. Cercetarea de dezvoltare se face în echipe complexe. Este creativitate 60% și experiență 40%.
Cercetarea aplicativă în informatică înseamnă a descoperi soluții la probleme concrete din producție, astfel încât prin aplicarea lor directă să se obțină rezultate palpabile, care să permită comparații cu ceea ce există deja și care să ducă la concluzia că noua soluție implementată este superioară în raport cu tot ceea ce exista înainte. Mai apare situația în care din lipsa de fonduri se caută o soluție cu caracter local la o problemă deja soluționată, dar tot prin activitate de cercetare se obține, criteriile de evaluare rămânând aceleași. Cercetarea aplicativă se face în echipe complexe. Este creativitate 30%, experiență și realism restul de 70%.
La noi în țară s-a dezvoltat o intensă activitate de cercetare, iar clasificările pe cele trei tipuri ar fi încărcate de subiectivism, mai ales că munca aceasta este de mare complexitate indiferent la ce nivel se realizează. În opinia mea, o istoie trebuie să facă mai întâi inventarul problemelor, a soluțiilor fie teoretice, fie practice și cititorul să fie cel care stabilește apartenențe și să fie cel care face ierarhizări. Știu numai că s-a făcut cercetare științifică în informatică la ICI, la ITC, la Facultățile de Matematică Informatică, la Facultățile de Calculatoare, la Departamentelede Informatică Economică, dar au fost și alte locuri unde s-a venit cu soluții remarcabile pentru dezvoltarea informaticii românești.
(01 octombrie 2017)
No comments:
Post a Comment