Saturday, April 21, 2018

Bibliotecă virtuală

Biblioteca virtuală este cel mai ușor de realizat. Trebuie doar formatul digital al documentelor, al cărților, al revistelor și al ziarelor, precum și modalități de a le accesa rapid, cu posibilitatea de a face câteva operații precum:
- răsfoirea,
- copierea,
- extragerea,
- compararea,
- sintetizarea,
- regăsirea,
- marcarea.
Nu este deloc dificil ca toți care folosesc componente din biblioteca virtuală să facă exact ceea ce fac cu cărțile sau revistele dintr-o sală de lectură clasică. Existența bibliotecii virtuale va exclude scuzele pe care le invocă unii că nu au realizat o documentare perfectă din motive obiective. Acum materialele sunt accesate disparat, pe Internet folosind cuvinte cheie. Când vor fi definite biblioteci virtuale, cu siguranță, structurarea va fi astfel făcută încât să se găsească acolo adresele către acele componente care interesează, fără ca acele componente să existe fizic pe server-ul bibliotecii, ci doar prin adrese care să permită regăsirea rapidă.
Biblioteca virtuală presupune reunirea într-un singur loc a adreselor unde se află componentele digitate în diferite formate pentru cărți, reviste, documente de arhivă, manuscrise și ziare, toate direct accesibile oricărei persoane care dorește să citească de plăcere sau să se documenteze. Acum există niște nuclee timide de astfel de biblioteci, fiecare dintre noi având posibilitatea de a pune într-un raft virtual cărțile care ne interesează. Biblioteca virtuală este mult mai mult.


(21 aprilie 2018)

No comments:

Post a Comment