Saturday, April 21, 2018

Muzeu virtual

Acum este la modă crearea de muzee virtuale care să faciliteze accesul oamenilor la valorile culturii universale. Există mai multe modalități de a crea muzee virtuale.
O modalitate constă în a filma exact ceea ce se află într-un muzeu rreal și după digitizare, se realizează un produs care prin mijloace specifice permite derularea integrală, dar și selectarea doar a unor elemente care interesează la un moment dat.
O altă modalitate constă în a fotografia operele de artă, după care fotografiile sunt dispuse într-o aplicație web care permite fie traversarea tuturor fotografiilor, fie selectarea doar a celor care interesează.
Cea mai apropiată modalitate de ceea ce se dorește a fi un muzeu virtual constă în a face o constreucție multimedia complexă, care să permită tot felul de combinații destinate să satisfacă cele mai diverse cerințe, de la regăsirea după cuvinte cheie, până la prezentarea de opere de artă în detaliu la nivel de specialiști.
La ora actuală orice construcție este posibil să fie realizată pentru că nu mai sunt rrestricții de niciun fel. Aparatele de fotografiat cu deschidere de 360 grade, eliminarea restricțiilor privind rezoluția fotografiilor și existența unei mari diversități de instrumente care permit agregarea de fragmente și de fișiere neomogene, sunt numai câteva din resursele disponibile pentru a da frâu liber imaginației legate de a realiza un muzeu virtual, oricum cu totul altceva decât a filma un muzeu real sau de a înșira poze ale tablourilor dintr-un muzeu.
Un muzeu virtual ar fi acela care să cuprindă toate picturile lui PICASSO, picturi răspândite prin toată lumea. Acestea se dispun fie cronologic, fie pe teme, fie pe perioade specifice pictorului. În cazul în care se fac analize cu raze Röntgen, evident, rezultatele se includ în șirul fotografiilor referitoare la un anumit tablou.







(21 aprilie 2018)

No comments:

Post a Comment