Saturday, April 21, 2018

Campus virtual

Campusul virtual este o realitate deja la mai toate universitățile care se respectă. Un campus virtual este o construcție complexă care include:
- arhivele universității,
- baza de date a studenților,
- baza de date a profesorilor,
- baza de date a disciplinelor,
- baza de date a resurselor universității,
- calendarele și activitățile,
- cursurile în format digital,
- sisteme de testare online,
- cataloagele cu note,
- mecanisme de acces la bazele de date,
- sistem de protecție a datelor,
- componente de e-Learning,
- evaluare referate online,
- plăți online,
- eliberări de documente online,
- sisteme de teleconferință.
Cunosc multe campusuri virtuale. Lumea încă nu este familiarizată cu facilitățile lor datorită interfețelor destul de primitive și mai ales a temerilor manifestate în ceea ce privește penetrarea acestor campusuri datorită unor carențe de securitate.
cele mai mari probleme pe care le au campusurile virtuale azi sunt legate de modul neomogen de abordare și de problemele care apar în legătură cu actualizarea și cu calitatea conținutului digital, datorită preluării unor minusuri ale birocrației din viața de toate zilele și aici, în condițiile în care multe dintre operații se realizează cu totul altfel în mediul virtual prin existența semnăturii electronice, de care lumea fuge ca dracul de tămâie, deși ea este vitală.
Campusul virtual este o realitate incontestabilă a învățământului superior românesc. Acum se țin în format electronic situațiile matricole ale studenților, programele analitice, tot felul de anuunțuri, teze de doctorat, cursuri în format digital, orarii, programe analitice, programe de învățământ, planuri de învățământ, liste de cadre didactice, liste de lucrări, legi, hotărâri, conferințe, cursuri înregistrate, teste, adică aproape tot ce mișcă într-o universitate.
Mi-aș dori să trăiesc ziua în care un tânăr să termine cei 3 ani de la licență, masterul și doctoratul fără să fi călcat niciodată prin clădirea universității, fără să se fi întâlnit vreodată cu vreun profesor, dar să și primească formatul electronic al diplomelor corespunzătoare. Mi-aș dori ca tot ceea ce este scris în foaia matricolă să reflecte cu adevărat ceea ce absolventul a dobândit.
(21 aprilie 2018)

No comments:

Post a Comment