Dan Dezideriu FARCAȘ, recunoscut după cărțile pe care le semnează ca Dan D. FARCAȘ, este unul dintre informaticienii generației de aur, acea generație care i-a avut reprezentanți pe Margareta DRĂGHICI, pe Stelian NICULESCU, pe Ioan CATONA și pe Alexandru TEODORESCU.
El a lucrat la CEPECA și a fost acela care a proiectat multe dintre sistemele informatice de mare anvergură care au făcut ca informatica să fie acel element cheie pentru dezvoltarea economiei românești de dinainte de 1989.
Lui i se datorează primele cursuri de COBOL de la CEPECA și primele soluții moderne de analiză logică de sistem pentru informatizarea de pe marile platforme industriale din România. Trecând prespe clasicul sistem de salarizare cu tipărire de fluturași, se ajunge la sisteme de planificare, programare și urmărire a producției pentru RELON Săvinești, pentru Danubiana, dar și contribuții majore la realizarea sistemului informatic național al sănătății și a celui de la CNST. Dan Dezideriu FARCAȘ este un autentic pionier și în zona reutilizării de software, dar și în zona proiectării de sisteme informatice customizabile.
Trebuie să remarc aici că Dan Dezideriu FARCAȘ a elaborat multe materiale pentru cursanții de la CEPECA, dar cea mai cunoscută carte rămâne cea scrisă cu Ilie VĂDUVA de COBOL, referită prin:
Dan FARCAȘ, Ilie VĂDUVA, Vasile FLORESCU - Autoinstruire în programare: date, algoritmi, depanare, cartele de comandă, limbajul COBOL, programe complexe, Editura Tehnică, București, 1982, 408 pg.
El a mai elaborat și cărți de popularizare pentru domeniul informaticii și s-a aplecat și asupra altor teme din alte domenii, precum UFO.
(20 august 2018)