Wednesday, September 27, 2017

Cărți de FORTRAN

Limbajul FORTRAN - FORmula TRANslation, a apărut la nivelul anului 1950 și ușurința de a-l învăța, dar și claritatea de transcriere a algoritmilor de prelucrare cu instrucțiuni extrem de simple, fără senzitivitatea caracterelor și folosind mari facilități de scriere a identificatorilor, a operatorilor și a etichetelor, au făcut ca acest limbaj să fie foarte des folosit. Existența unei concordanțe perfecte între sintaxa limbajului și implementările oferite de compilatoarele din piață au eliminat riscurile neînțelegerilor pe care alte limbaje le generau din moment ce existau la ele instrucțiuni și facilități precum recursivitatea sau autoreferirea, neinplementate. Faptul că programele FORTRAN se autodocumentau cu comentarii bogate și era posibilă o punere în corespondență 100% a schemelor logice cu variabilele și conectorii preluați integral în textele sursă, oferea un nivel de satisfacție excelent și programatorilor, dar și utilizatorilor, care nu erau așa de independenți de dezvoltatorii de software așa cum sunt în zilele noastre.
Au apărut nenumărate cărți destinate prezentării limbajului FORTRAN, cu limitări în ceea ce privește preluarea directă de pe imprimantă a textelor sursă care să dea garanția că programele au fost testate și rulate. Prin culegerea în tipografie a textelor sursă exista riscul introducerii unor erori care ar fi făcut imposibilă reproductibilitatea, lucru atât de necesar celor care învață să programeze în acest limbaj. Printre lucrările destinate acestui limbaj de programare se află:
  • Petre DIMO - Programarea in FORTRAN, Editura didactica si pedagogica, Bucuresti, 1971, 297 pg
  • Horia GEORGESCU, Octavian BASCA - Programe in limbajul FORTRAN, Editura Albatros, Bucuresti, 1975, 327pg
  • M. HANGANUT, I. DANCEA, O. NEGRU - Programe FORTRAN in automatica, Editura Tehnica, Bucuresti 1974, 305 pg
  • Stelian NICULESCU - Inițiere în FORTRAN, Editura Tehnică, București, 1972, 278 pg.
  • Stelian NICULESCU - FORTRAN, inițiere în programare structurată, Editura Tehnică, București, 1979, 278 pg.
  • Vale ROSCA, Constantin APOSTOL, Ion IVAN, Ion Gh. ROSCA - Limbaje de programare - Limbajul FORTRAN si FORTRAN conversational, LITO ASE, Bucuresti, 1980, 224 pg.
  • C.Cazacu, T. Jucan - Programarea în limbajul FORTRAN calculatorul FELIX C 256, editura Junimea, Iași, 1978, 213 pg. 
  • Teodor VUSCAN, Sanda CHERATA, Smaranda DERVESTEANU, Andrei ENYEDI, Ioan VESA si Lidia MOLDOVAN, FORTRAN - 77,  Manual de programare, ITC Cluj-Napoca, 1984  169pg. 
  • Teodor VUSCAN, Sanda CHERATA, Smaranda DERVESTEANU, Andrei ENYEDI, Ioan VESA si Lidia MOLDOVAN, FORTRAN - 77,  Manual de operare, ITC Cluj-Napoca, 1986  146pg. 
  • Ștefan MUSTĂȚEA, Ioan ODĂGESCU - programarea calculatoarelor electronice, FORTRAN IV, culegere de probleme rezolvate și propuse, Editura ASE, București, 1973.
S-a spus că limbajul FORTRAN este destinat rezolvării problemelor cu calcule științifice laborioase. Adevărul este numai parțial, căci și nenumărate probleme și-au găsit rezolvare folosind acest limbaj. Modelele de simulare a prețurilor pentru produse petroliere, alegerea traseului optim la transportul pe conducte a produselor petrolier, verificarea ipotezelor privind omogenitatea loturilor de produse agricole folosind analiza dispersională multifactorială cu număr oarecare de experimente în căsuță precum și optimizarea unor sortimente de produse chimice produse în condiții de fluctuații a parametrilor, numai folosinf limbajul FORTRAN au fost realizate, deși nu erau deloc probleme atât de științifice pe cât credeau unii, ci erau îmbibate de algoritmi  euristici.
(27 septembrie 2017)

No comments:

Post a Comment