Wednesday, September 27, 2017

Elementele primitive

Să nu creadă nimeni că totul a început în informatică fie cu aritmometrul sau cu calculatorul personal sau și mai nou, cu tableta. Mintea omului a căutat să născocească elemente, unele mai simple, altele mai complicate, pentru a ușura efectuarea calculelor artimetice simple și apoi a celor cu mult mai complicate, căci viața de zi cu zi a impus folosirea de formule sofisticate în soluționarea de probleme concrete din tehnică, din economie, din medicină și din sociologie.
Niciodată problema de balanță a legăturilor dintre ramuri - BLR, care operează cu matrice de peste 100 de linii și de coloane nu va fi rezolvată cu hârtia și cu creionul, căci a inversa o materice atât de mare necesită sute sau probabil mii de ani de muncă pentru a lucra secvențial câte o persoană după care alta să vină să-i ia locul.
Abacul este folosit pentru operații de adunare și scădere.
Rigla de calcul se folosește pentru înmulțiri, împărțiri și logaritmi.
Este trist că muzeele nu pun accent pe aceste elemente ajutătoare pentru efectuarea de calcule simple și se intră brutal în calculatoarele electronice, în calculatoarele personale, iar muzeele nu dispun de elemente de tehnică de calcul funcționale, la care să se așeze vizitatorii și să lucreze efectiv ca în vremurile de demult, când a face calcule cu abacul sau cu rigla de calcul era mare lucru pentru oricine dorea să lucreze mult și bine pe unitatea de timp.
În cartea lui Manea MĂNESCU referită prin:
Manea MĂNESCU, Mircea BULGARU, Vasile BIȚĂ, Valeriu PESCARU, Grigore GRAMA - Mecanizarea si automatizarea lucrarilor de calcul statistic,Editura Didactica si pedagogica, București, 1966,
sunt subcapitole distincte dedicate riglei de calcul și pentru alte dispozitive de calcul, paginile 23-30, cu explicații detaliate legate de funcționare. Pe Wikipedia se află un articol destinat riglei de calcul și un articol destinat abacului.
Muzeul de computere din Mountain View, California are nenumărate piese care dovedesc preocupările omului din toate timpurile că a căutat să-și crească productivitatea și în munca intelectuală cu ajutorul a tot felul de dispozitive și algoritmi inventate.
Elementele primitive de calcul nu trebuie neglijate că ele arată că drumul până la tabletele de azi a fost lung și anevoios, presărat cu poticneli, stagnări dar și urmat de pași importanți, spectaculoși.



(27 septembrie 2017)

No comments:

Post a Comment