Tuesday, September 26, 2017

Generațiile de calculatoare

România este oglinda totală a oricărei istorii a informaticii de pe acest pământ pentru că a cunoscut toate treptele de evoluție, de la mașinile de calcul mecanice, până la dezvoltarea de calculatoare personale, în ceea ce privește domeniul hardware.
Plecând de la aritmometrul dela Tg. Mureș și ajungând la calculatoarele personale aMIC și Junior, toate au fost rodul inteligenței, creativității și inteligenței unor specialiști dăruiți muncii lor. Trebuie spus că a existat și contextul favorabil căci politica partidului comunist era aceea de a importa cât mai puțin și de a realiza aici, la noi cam tot ce trebuie pentru dezvoltarea țării.
Generațiile de calculatoare au fost urmărite pas cu pas și cu inteligență de către specialiștii în tehnica de calcul de la noi, căci a face calculatoare înseamnă 100% a lucra cu inteligență și a ști a combina toto ceea ce există realizat în tehnică și știință ca materii prime și aici mă refer la principii și la componente care se realizează în condiții cu totul deosebite. Marea realizare este de a ști cum să fie selectate și cum să fie îmbinate toate pentru a se obține un calculator de o nouă  generație, în pas cu vremurile.
Ărima generație este formată din dispozitive de calcul și mașini de calcul mecanice, electrice, eltro-mecanice și mașini simple electronice.
A doua generație este formată din calculatoarele electronice cu tuburi.
A treia generație aparține microprocesoarelor.
O trecere în revistă a calculatoarelor realizate la noi evidențiază preocupările din marile centre universitare și de tehnică de calcul de a realiza proiecte proprii, din care unele au ajuns să fie realizate în regim industrial.
CIFA - Calculatorul Institutului de Fizică Atomică realizat cu tuburi în mai multe game în intervalul 1954 - 1963. Pe acest calculator am lucrat în anul al III-lea de studenție.
CET-500 - calculator bazat pe tranzistori realizat în 1964.
MECIPT - Mașina Electronică de Calcul a Institutului Politehnic Timișoara, dezvoltat în mai multe game 1961 - 1974.
DACICC - Dispozitiv Automat de Calcul al Institutului de Calcul din Cluj, dezvoltat în mai multe game 1963 - 1968.
MARICA - Mașina Automată cu Relee a Institutului de Calcul al Academiei, realizat în 1959.
FELIX C - realizat la fabrica de calculatoare din Pipera 1978 în mai multe variante, din bazat pe microprocesoare. Pe acest calculator am lucrat ani în șir și pentru contracte de cercetare și pentru disciplinele de programare în COBOL și FORTRAN dar și la disciplina de programe aplicative.
CoBra - calculator personal realizat la Brașov în 1986 scos pe piață în 1988. Pe acest calculator am lucrat și în 21 decembrie 1989 folosindu-l am făcut prelucrări pentru un contract cu Institutul de Geologie, ducând rezultatele beneficiarului în condiții de risc.
Felix PC - calculator personal produs în intervalul 1985 - 1990.
CUB - Calculator Universal de Birou, produs de I.C.E. Felix București, a intrat în piață în 1984 -1989.
aMIC - microcalculator  produs ca model de laborator la Catedra de Calculatoare din Institutul Politehnic București 1982 - 1984.
Junior XT - desktop computers, realizat de IIRUC 1983 -1990. În 1989 am lucrat pe acest calculator o serie de programe în limbajul C, dar fluctuațiile de tensiune impuneau restartarea sa frecventă.
Independent - minicalculator din familia DEC-PDP, realizat în gama I-100, I-102, I-106 în perioada 1977-1989. Am lucrat programe în C și interfețele prietenoase dădeau randament bun în muncă.
CORAL - minicalculator realizat la fabrica de calculatoare între 1979 -1990.
În contextul actual al dezvoltării de calculatoare personale, laptopuri și tablete, probabil sunt limitări severe de a mai dezvolta o producție proprie căci apar probleme de calitate și de costuri, iar dacă se vorbește de agricultura autohtonă care nu are cheltuieli mari de transport, prețurile de vânzare ale produselor indigene sunt inumai de mari, ceea ce arată că randamentele sunt scăzute, ceea ce într-o producție de laptopuri sau tablete deja duc spre o altă direcție dacă un gigant nu vine aici să dezvolte o producție în condițiile impuse de el. Experiența Nokia arată că lucrurile sunt și mai complicate decât credem noi la o primă vedere, datorită contextului mioritic că nu vin alții să ne învețe pe noi.
Am considerat util ca să schimb numărătoarea generațiilor și să numesc toate drept echipamente de calcul.
Generația a I-a se referă la toate echipamentele bazate pe mecanisme acționate manual.
Generația a II-a se referă la toate echipamentele bazate pe mecanisme cu roți acționate electric.
Generația a III-a se referă la toate echipamentele electronice cu tuburi.
Generația a IV-a se referă la toate echipamentele electronice cu tranzistoare.
Generația a V-a se referă la toate echipamentele electronice cu circuite integrate.
Generația a VI-a se referă la toate echipamentele electronice cu circuite integrate pe scară largă.
Generația a VI-a se referă la echipamentele electronice cu circuite integrate pe scară extrem largă.
În acest fel se asigură o continuitate referitoare la tot ce este legat de procesele de automatizare a calculelor de-a lungul tuturor timpurilor, căci și viitorul va aduce altceva decât electronică în zona dezvoltării de noi generații de calculatoare.



(27 septembrie 2017)

1 comment: