Thursday, September 28, 2017

Volume de la conferințe


Volumele de la conferințele de informatică au fost tipărite în cu totul alte condiții decât se realizează publicarea acum, atunci tipărirea se făcea fie prin litografiere, fie în tipografii cu metode clasice de atunci, căci de calculatoare nu se vorbea, iar culegerea de texte se făcea nu departe de metodele lui Johannes Gutenberg, cu litere de plumb și cu cerneluri fără prea multă automatizare. În acele vremuri am participat la multe astfel de manifestări științifice de informatică, fiind la început de drum și doritor să cunosc cât mai bine acestă lume a informaticii din cercetare, din învățământ dar și din practica întreprinderilor, căci acolo se întâmplă lucrurile benefice pentru toată lumea prin computere. Dintre manifestările științifice enumăr numai pe cele la care am participar, ele fiind cu mult mai multe, dar niciodată nu vor fi cunoscute toate, drept care cer iertare celor nemenționați.
Simpozion de informatica si conducere, Cluj-Napoca, cu prima ediție în anul 1975 a reunit de fiecare dată spuma informaticii din țara noastră fiind o manifestare de mare anvergură prin gradul de cuprindere și prin participarea celor mai importante nume ale informaticii românești. Acolo, la ediția a III_a din 1977 a fost prezentată lucrarea Model de conducere prin simulare a proceselor de productie dintr-o sectie, Al III-lea Simpozion de Informatica si conducere, realizată de Ludovic TOVISSI, Ion IVAN, Emil MOSCOVICI, iar rezumatul a fost  publicat in volum la pg. 80
Simpozionul Modelarea cibernetică a proceselor de producție, organizat de facultatea de Cibernetică  din ASE, Bucuresti și de Comisia de Cibernetică a Academiei RSR a avut prima ediție în 1980 a avut mai multe secțiuni de informatică, dând posibilitatea celor care proiectau sisteme informatice, dar și celor care dezvoltau software să vină să-și prezinte rezultatele. Am participat împreună cu colegii mei Tudor BARON și Alexandru BALOG la a III-a ediție cu o comunicare intitulată Aspecte privind definirea metricilor pentru evaluarea calitatii produselor program, care se găsește în volum la paginile 573-580.
Conferința națională de cibernetică economică organizată începând cu anul 1982 de către Academia RSR și ASE București avea ca tematică  Cibernetica în slujba dezvoltării economico-sociale a țării. Catedra de Cibernetică economică de după 1989 a organizat tot felul de manifestări științifice începând numărătoarea de la 1, deși era continuatoarea unei tradiții care i-ar fi pemis ca acum în anul 2017 să aibă o conferință al a 46-a ediție, care este mare lucru dacă judecăn și după vechime.
Al III-lea Congres Mondial de Cibernetică și Sisteme Generale,  București din 25-29 august 1975 a avut numeroase secțiuni de informatică, iar la deschiderea din Aula Magna a Academiei de Studii Economice pe lângă mesajele oficiale citite de marii organizatori D.J. Rose și Manea Mănescu, am avut plăcerea să-l ascult pe Silviu Guiașu cu o prezentare despre aspecte teoretice din teoria informației.




(28 septembrie 2017)

No comments:

Post a Comment