Friday, September 29, 2017

Victor Patriciu

Pe profesorul Victor PATRICIU îl cunosc din vremurile de demult, pe când și el și eu eram asistenți universitari, el la Academia Militară Tehnică, iar eu la Academia de Studii Economice. Am urmărit activitatea sa cu totul specială și m-a impresionat tenacitatea cu care urmărește domeniile de cercetare, profunzimea cu care se documentează și originalitatea soluțiilor pe care le-a dat la problemele de rezolvat. Profesorul Victor PATRICIU este un nume de referință în informatica românească și cine vrea să vorbească despre securitatea informatică nu are cum s-o facă fără să rostească numele Victor PATRICIU. este născut în 25 iunie 1951 și a terminat Computer Science de la Timișoara în 1975. A obținut un doctorat cu  Magna cum Laudae la Politehnica din București în 1993. A urcat toate treptele desăvârșirii profesionale și academice, ajungând în profesor universitar în anul 1997. Este conducător de doctorat din același an. Am avut ocazia să colaborăm cu mai multe prilejuri și aici dau exemple:
- cursul de master BRIE de la Giurgiu unde a predat cursuri de securitate;
- cursul de master Securitate Informatică din ASE;
- membru în comisii de susținere publică de doctorate;
- participarea la examene de doctorat pe probleme de securitate;
- publicarea de articole în revista Informatica Economică unde eram editor șef.
Am apreciat foarte mult tot ceea ce a realizat profesorul Victor PATRICIU pentru că a pus pasiune și seriozitate în munca sa și lucrurile temeinice pe lângă faptul că se văd, rămân. Profesorul Victor PATRICIU  a scris cărți precum:
  • Victor-Valeriu PATRICIU, Monica ENE-PIETROȘEANU, Ion BICA, Iustin PRIESCU - Semnaturi electronice si securitate informatica : aspecte criptografice, tehnice, juridice si de standardizare, Editura Bic Bic All, București, 2006, 607 pg.
  • Victor-Valeriu PATRICIU, Monica ENE-PIETROȘEANU, Ion BICA, Costel CRISTEA - Securitatea informatica in UNIX si Internet, Editura Tehnica, Bucuresti, 1998, 558 pg.
  • Victor-Valeriu PATRICIU, Monica ENE-PIETROȘEANU - Securitatea comertului electronic, Editura Bic All, București, 2001, 422 pg.
  • S. Nicolăescu, V.V. Patriciu, I. Priescu, F. Smarandache – Monitoring of Networks Security, Editura HEXIS Church Rock, USA, apariţie 2012 
  • Victor-Valeriu PATRICIU - Criptografia şi securitatea reţelelor de calculatoare cu aplicaţii în C şi PASCAL, Editura Tehnică, București, 1994, 320 pg.
  • Victor-Valeriu PATRICIU, Ioana VASIU, Șerban-George PATRICIU - Internetul şi dreptul, Editura ALL Beck, 1999, 456 pg.

A publicat articole valoroase în reviste de specialitate de la noi, dar și din alte țări și a fost profesor invitat la universități din țară și din străinătate. În anul 2013 asociația INFOREC a hotărât ca profesorului Victor PATRICIU  să i se acorde diploma și medalia Grigore MOISIL pentru contribuții de excepție la dezvoltarea învățământului de informatică economică din țara noastră.
Cu profesorul Victor PATRICIU m-am convins cu adevărat că bănățenii sunt fruncea.



(29 septembrie 2017)

No comments:

Post a Comment