Semnarea contractului nu e treabă ușoară. Îmn opinia mea, contractul:
- se construiește de specialiști;
- este văzut de avocați;
- este semnat de manageri;
- este asumat de dezvoltator.
Contractul conține ceea ce trebuie făcut. Din exces de zel dezvoltatorul este tentat să lase prudența deoparte și să pună în contract lucruri pe care nu prea este în stare să le realizeze, precum:
- nivel de calitate peste cel al produselor similare;
- termene fantezist de scurte;
- utilizarea de tehnologii pe acre nu le stăpânește;
- multe servicii oferite gratuit după implementare;
- nivel imposibil de promptitudine în depanare;
- cost de livrare la cheie insuportabil de mic.
Unii dezvoltatori acceptă cu prea mare ușurință condiții impuse de beneficiar, doar din dorința de a câștiga contractul, de a semna și de a începe munca. Aceștia să nu uite că atunci când semnează un contract fac un pas decisiv și își asumă riscuri, inclusiv de a fi târîți prin tribunale și de a plăti despăgubiri uriașe pentru nerespectarea termenilor puși din prea mult entuziasm în contracte.
Experiența mi-a arătat că am purces la a încheia un contract când deja aveam peste 60% din produsul software gata și doar trebuia să pun moțul pe prăjitură. Cine o ia de la zero mare greșeală face, mai ales dacă:
- nu are echipa consolidată;
- nu stăpânește standardele;
- nu știe management;
- nu are preocupări în zona calității;
- deține arta risipei de resurse;
- nu exersează exigență la maxim.
Eu am avut o regulă, ca la frizer. Întâi mă tunzi și după aceea îți plăresc. De aceea am exersat tot timpul în proiecte predarea-primirea cu verificare la sânge și numai după aceea am dat recompensa, ca la dresaj. Ca să fiu sigur, unele module le-am lansat la simultan la jumătate.ro cum se zice și dacă aveam două module bune, alegeam unul dintre ele. Nu m-am lăsat niciodată la mâna cuiva, mai ales că programatorii au niște talente ale lor. Ideia este să nu te angrenezi ca manager în proiecte pe care tu nu le stăpânești și din punct de vedere tehnic. Așa zice experiența mea și nu am avut dureri de cap. Trebuie să atrag atenția aici ca în contract să apară clar dacă se vrea sau nu auditare. Dacă da, costul produsului software va fi cu totul altul, adică mult mai mare, să zicem cu 50%, căci auditul are el costul lui, iar la audit nu merge orice produs software, ci uun produs software special.
Întocmirea unui contract se face cu asistența juridică și din partea dezvoltatorului. Semnarea contractului este un moment important și realismul abordării este cel care dă calitatea produsului software. Când există un contract ferm sunt excluse improvizațiile și bâjbîielile la dezvoltator.
Întocmirea unui contract se face cu asistența juridică și din partea dezvoltatorului. Semnarea contractului este un moment important și realismul abordării este cel care dă calitatea produsului software. Când există un contract ferm sunt excluse improvizațiile și bâjbîielile la dezvoltator.
(29 noiembrie 2017)
No comments:
Post a Comment