Thursday, December 28, 2017

Activarea și dezactivarea de termeni

În informatică nu este rezonabil să fie șterse nivi articole din fișiere și nici termeni ai seriilor de date. Ceea ce ar trebui șters, trebuie dezactivat. În acest sens se asociază fiecărui element din șir un alt element care are valoarea 0 dacă este considerat neactiv sau șters din punct de vedere logic și nu fizic. La fișiere în articol se definește un câmp de un byte care este 0 dacă articolul este neactiv sau șters logic și 1 dacă este activ. Prin testarea acelui câmp, dacă are valoarea 1 se for face prelucrări, iar sacă este zero nu va fi utilizat nici articolul și nici elementul din șir.
Subprogramul care însumează elementele active ale șirului X de N componente va avea un subprogram care mai primește ca parametru un vector LL tot de N componente și LL(I) =0 ceea  ce înseamnă că elementul nu este activ, este șters logic și nu intră în calcule, iar dacă LL(I)=1 elementul X(I) este activ și se folosește în prelucrări.

             SUBROUTINE SUMVEC (X,LL,N,SUM)
             SUM=0.

             DO  10 I=1,N
             IF(LL(I).EQ.0) GO TO 10

             SUM=SUM+X(I)
10         CONTINUE
             RETURN
             END
Activând și dezactivând termeni se construiesc tot felul de eșantioane și se verifică tot felul de ipoteze. Prin operații simple se procedează la reconstituirea de toturi de date fără a fi nevoie să se refacă nici seriile de date și nici fișiere. Acum în prelucrările moderne se lucrează în mod curent cu vectori sau câmpuri de stare fără a mai se proceda șa ștergeri de elemente sau la ștergeri de articole.


(28 decembrie 2017)

No comments:

Post a Comment