Thursday, December 21, 2017

Foaia de programare

În vremurile de demult, programatorii:
- gândeau programul;
- făceau o schemă logică;
- alegeau variabilele;
- structurau modulele;
- pregăteau scrierea;
- luau foi de programare;
- scriau textele sursă;
- mergeau cu foile la perforat;
- operatoarele perforau cartele;
- cartelele erau duse la calculator;
- programul pe cartele se rula;
- programatorul lua imprimanta;
- analiza dacă are erori;
- scria cartelele de corecții;
- mergea să-i fie perforate;
- cartelele perforate le insera;
- ducea cartelele la calculator;
- și tot așa până scăpa de erori.
În viața programatorilor, până după 1992 foaia de programare a jucat un rol esențial. Lucrul cu cartelele perforate o impunea și programatorii trebuiau să aibă un scris frumos pentru a nu fi puși în situația de a reperfora multe cartele. Pentru a nu se confunda zero cu litera o, simbolul zero era tăiat pe oblic orientat de la dreapta spre stânga, iar litera o era așa, tot un oval drăgălaș.
Foile de programare trebuiau numerotate, căci la perforare șefa de sală împărțea pentru uniformizare un program la mai multe operatoare și apoi se făcea reunirea pachetelor de cartele. În lipsa numerotării foilor de programare se încurcau seturile de cartele și ceea ce rezulta numai program nu se numea. Exista și posibilitatea de a scrie numere de secvență pe coloanele 72 - 80 ale foii de programare, dar din 100 de programatori nu știu dacă 5 scriau numere de secvență. Acestea erau bune doar dacă programul avea un grad de stabilitate cât de cât ridicat. Altfel, acele numere de secvență nu mai foloseau la nimeic, pentru că ar fi semănat cu bornele kilometrice puse la întâmplare, fără nicio legătură cu distanța dintre localități.
Foaia de programare a fost în vremea cartelei perforate elementul cheie de dezvoltare software. Citind foaia de programare exista posibilitatea de a vedea calitatea programatorului. Un programator performant nu avea pe foile de programare tot felul de semne de reinserare de cartele, de interschimb de instrucțiuni sau de corectarea de operatori sau de nume de variabile.



(21 decembrie 2017)

No comments:

Post a Comment