Thursday, December 21, 2017

Reciclarea de personal în programare

Reciclarea de personal în programare este o realitate crudă, pentru că în raport cu toate celalalte meserii, în programarea calculatoarelor uzura morală a tehnologiilor și tehnicilor de programare este atât de rapidă, încât cine nu învață permanent și nu se perfecționează și nu folosește cele mai noi cunoștințe în cel mult cinci ani, deja va fi trecut pe linie moartă, căci este depășit. De aceea, companiile care dezvoltă software impun salariaților lor un ritm alert de cerificare în tot feliul de specializări, pentru a avea personal calificat, gata:
- să implementeze o nouă tehnologie;
- să folosească un nou limbaj de programare;
- să lucreze cu un nou mediu de dezvoltare;
- să se lase asistat de un nou instrument.
Există programatori autodidacți care rămân în actualitate prin studiu individual. Numai că firmele dezvoltatoare de software care ele însele doresc să se certifice ISO nu mai știu cât sau să se auditeze, au nevoie de specialiști care să dovedească cu acte că au un anumit nivel de pregătire. La angajeare se verifică practic prin teste ce știe să facă fiecare, dar la auditări și certificări de companie, sunt necesare documente, certificate și diplome, nu neapărat numai de participare, ci de atestare. Trebuie spus că firmele dezvoltatoare de software românești nu dau în brânci în aș-i trimite salariații pe banii lor la cursuri importante de perfecționare de teama că acești salariați o dată pregătiți vor migra către alte companii și ei vor rămâne cu banii dați, căci legea protejează pe salariat.
În IT&C mobilitatea personalului face o ierarhizare automată a celor care intră în firmă, dar mai ales a celor care pleacă, pentru că prin politicile salariale se reglează totul. Faptul că foarte mulți tineri acced în poziții importante în procesul de dezvoltare software se datorează faptului că tinerii au capacitatea de a învăța, de a merge să se certifice și să obțină atestate, dintre cele mai dificile, lucru care le sporește cotele în firme și deci și accesul la salarii mari.
Reciclarea de personal în programare este deosebit de importantă și reprezintă una din carențele multor firme dezvoltatoare de software că mizează pe caracterul autodidact la programatorilor lor.



(21 decembrie 2017)

No comments:

Post a Comment