Monday, December 11, 2017

Calitatea procesului

Calitatea procesului de realizare a aplicațiilor informatice nu este nici pe departe o noutate. Este doar o translatare a studiului calității proceselor de producție din industrie, unde se analizează:
- echipamente;
- activități;
- executanți;
- consumuri;
- materiale;
- procedee;
- rețete;
- succesiuni;
- pregătiri;
- verificări;
- stocări;
- încercări.
Oricare dintre etapepe ciclului de realizare a unui produs software este analizată din punct de vedere cantitativ, dar și din punct de vedere calitativ. Din punct de vedere cantitativ analiza presupune a se da răspunsuri la întrebări precum:
- câți oameni lucrează la realizarea respectivei etape?
- din cîte operații este alcituită repseticva etapă?
- câte restricții de succesiune a operațiilor există?
- care sunt duratele operațiilor?
- câte resurse sunt necesare la fiecare etapă?
- care sunt riscurile care apar la fiecare operație?
- cât durează pregătirea unei operații?
- cât durează predarea produsului?
Aspectele de ordin calitativ sunt legate în mod adaptat de fiecare dintre etapele ciclului de realizare, căci fiecare operație se realizează bine, foarte bine sau prost, iar pentru fiecare calificativ există elemente clare de încadrare. Pentru ca un proces să fie bine bine derulat trebuie ca:
- toate operațiile să fie executate complet;
- toate procedurile necesare să fie cunoscute bine;
- procedurile să fie bine aplicate;
- executantul să fie conștiincios;
- executantul să fie mulțumit de ceea ce face;
- diferențele dintre planificat și realizat să fie minime;
- produsul obținut să fie catalogat ca bun. 
Pentru ca un proces să fie prost derulat este necesar ca doar un element care intră în componența sa să fie executat anapoda, o operație să fie sărită sau să nu i se acorde atenția corespunzătoare și totul se duce de râpă. La scrierea textului sursă trebuie executate activități precum:
- construirea listei complete de variabile;
- evitarea folosirii instrucțiunii GO TO;
- inițializarea tuturor variabilelor înainte de a fi utilizate;
- respectarea tuturor regulilor de sintaxă;
- punerea în corespondență a blocurilor din schema logică cu instrucțiunile programului.
Lista continuă cu alte și alte cerințe de care programatorul nu trebuie să fie străin. Noncalitatea produsului software este strict dependentă de măsura în care programatorul nu asigură calitatea procesului specific etapei în care el, programatorul intervine, adică etapa de scriere a programului. Dacă există o singură modalitate de a asigura calitatea procesului în scrierea programului, evident există o infinitate de modalități de a distruge calitatea procesului. Să ne uităm la pseudomeseriașii care mișună în economia românească și ne dăm seama cu precizie de  toată gama de improvizații și omisiuni ce au consecință distrugerea calității oricărui proces, ceea ce prin extensie se întâmplă și în activitatea de programare.
Lumea acordă destul de puțină atenție calității procesului. Disciplina din timpul activităților este esențială, mai ales că de nivelul de concentrare al programatorului depinde calitatea programului. Să nu-mi spună mie că un programator:
- hărțuit,
- stresat,
- timorat,
- agitat,
- sunat,
- chemat,
- verificat,
- urlat,
- subestimat,
- înjurat,
- bârfit,
- izolat,
- superficial,
- împrăștiat,
va avea acel randament care să-i permită să gândească și să scrie acele secvențe care să-l reprezinte și mai ales care să fie exact de nivelul și de potențialul pe care el îl dă în condiții propice scrierii de programe așa cum trebuie, când este respectat și lăsat să-și facă meseria. În vremurile de demult, când nu erau atât de mulți șefi și manageri ca azi, parcă programatorul era mai liber să gândească, mai creativ și cu mult mai eficient, iar programele sale parcă semănau mai mult a bijuterii și nu a tinichele ca azi, când doar poleiala contează




(08 decembrie 2017)

No comments:

Post a Comment