Friday, December 8, 2017

Optimizarea calității

Optimizarea calității este o problemă spinoasă. Toată lumea vrea calitate de nivel maxim, numai că acest deziderat ori costă foarte mult, ori este foarte greu de realizat.
Se știe din experiența proprie a fiecărui programator că atunci când dorește să crească nivelul unei caracteristici de calitate apar efecte adverse. Când se urmărește creșterea fiabilității înseamnă că se introduc tot felul de teste, ceea ce duce la creșterea complexității produsului. Dacă se face un desen, efortul de reducere a cazurilor de căderi accidentale ale unui produs software este însoțită de creșterea exponențială a costurilor de programare și de testare pentru a atinge acest deziderat.


unde:
nf - nivelul nonfiabilității
cost- cheltuieli de programare
o - punctul unde se află costul optim al calității
t - axa timpului
c - axa costurilor.
Societatea nuși permite să cheltuiasă oricât pentru a realiza un nivel maxim de calitate. Deci se acceptă un minim rezonabil al defectelor. În realitate se demonstrează că nu există niciun program perfect, mai ales dacă are un nivel de complexitate oarecare. 
În timp am avut astfel de preocupări de a studia optimizarea calității software și aici prezint unele materiale publicate care vor fi referite prin:
  • Ion IVAN, Gheorghe NOSCA – Optimizarea costului calitatii sistemelor de programe, PC World, vol. 3, nr. 6, 1995, pg. 58-60
  • Ion IVAN, Paula APREUTESEI, Gheorghe NOSCA – Optimizarea costului calitatii sistemelor de programe, A XXVI – a Sesiune de Comunicari Stiintifice cu participare Internationala, Academia Tehnica Militara, 16-17 Noiembrie, 1995, vol. 5 de Comunicari, Sectiunea Informatica si Automatizarea conducerii trupelor, pg. 44-51.
  • Ion IVAN, Romulus ARHIRE, Alexandru BALOG - Modele ale estimării costurilor pentru produse-program, în volumul Conferinţei Naţionale de Cibernetică- Cibernetica in slujba dezvoltării economico-sociale a ţării, coordonatori Mihai FLORESCU, Eugeniu Niculescu MIZIL, Editura Academiei, Bucureşti, 1983, pg. 122-126

În 04.12.2003.. Gheorghe NOȘCA a susținut în ASE teza de doctorat intitulată Metode si tehnici de optimizare a costului calitatii produselor program, teză pe care am coordonat-o eu.
Optimizarea calității în zona de software este un concept puțin cam exagerat, căci mai corect este îmbunătățirea calității, întrucât creșterea calității se face pas cu pas, iterativ, prin încercări succesive. Se știe când începe procesul de îmbunătățire, iar stoparea este dată de mulți factori, inclusiv de identificarea momentului când tot umblând pe textul sursă, în loc să se îmbunătățească performanțele, acestea scad chiar surprinzător de dramatic.


în lucru acum

(08 decembrie 2017)

No comments:

Post a Comment