Monday, December 11, 2017

Managementul total

Managementul total al calității software este un deziderat ce nu va fi atins chiar așa de curînd la noi, în condițiile în care chiar în practică la noi managementul calității, adică banalul managementului calități are aspecte caricaturale. Acum mulți ani când m-am pus împreună cu prieteni mei Marius POPA, Gheorghe NOȘCA și Sergiu CAPISIZU să scriem cartea Managemntul calității aplicațiilor informatice, am făcut oferta unui nefericit de la o universitate din străinătate. De la respectivul am primit mesajul că i-ar conveni dacă noi am scrie despre Managemntul total al calității aplicațiilor informatice, ceea ce era cu totul altceva. M-am supărat, l-am expediat la origini și am pornit demersul nostru.
Cine vrea să vadă ce ste cu managementul toatl al calității software - TQMS să intre pe Internet și se va convinge că teoria este sublimă, dar o minimă decență ar trebui să ne rețină atât timp cât nu suntem nici perfecți și nici frumoși în ale managementului. TQMS presupune:
- continuitate;
- profunzime;
- rigoare;
- proceduri;
- măsurători;
- instrumente;
- specialiști;
- conștiință;
- profesionalism;
- industrie;
- reguli;
- standarde;
- respect.
În condițiile în care costurile pentru TQMS sunt cu mult mai mari decât în cazul SQM și când se înregistrează numeroase abateri de la proceduri și reguli, iar personalul din SQM nu este deloc independent, ba din contră este dependent de managementul de producție, evident, TQMS este un vis cam prea îndepărtat, așa cum robotizarea nu merge în secțiile cu strunguri realizate la 1950.
Managementul total în zona calității software este doar un deziderat, care mă duce la poemul eminescian La steauna.
Icoana stelei ce-a murit
Încet pe cer se suie;
Era pe când nu s-a zarit,
Azi o vedem, si nu e.
Mi se par mai natural să nu fim absurzi și acum în anul 2017 să facem măcar un management al calității software cinstit, cu proceduri, cu independența celor care fac acest management și cu dorința tuturor de a aloca eforturi și resurse spre a face calitate și nu de a o mima, căci acum aplicațiile online multiplică îngrozitor efectele negative, aducând în faliment pe dezvoltatorul neglijent.


în lucru acum

(08 decembrie 2017)

No comments:

Post a Comment