Monday, November 6, 2017

Animații ale principiilor


Aritmometrul funcționează folosinf roata ODNER care are schița:




Citind textul:


se realizează animația pas cu pas și cel ce privește va înțelege în mod concret cum se face o adunare. Este important ca animația să conțină mai întâi un aritmometru care va fi stilizat. Se vor culege cifrele unui număr. Se va indica pentru fiecare cifră culeasă cum se face poziționarea roții. Se trece la învârtirea manivelei și se va arăta cum acționează elementeșe constitutive ale roții. Pentru început se vor lucra cu numere care nu antrenează transfer. După aceea se lucrează cu numere care au un transfer și numai la sfârșit se vor aduna numere ce generază transfer în cascadă până crește ordinul de mărime al totalului cu o unitate.
Am folosit pagini din lucrarea referită prin Manea MĂNESCU, Mircea BULGARU, Vasile BIȚĂ, Valeriu PESCARU, Grigore GRAMA - Mecanizarea si automatizarea lucrarilor de calcul statistic,Editura Didactica si pedagogica, București, 1966.
Pentru multe alte mecanisme se realizează animații. Circuitele bistabile din electronică se pretează la așa ceva. Animațiile  principiilor de funcționare pentru unele dintre mașinile mecanice au menirea de a permite înțelegerea funcționării acestora pe concret pentru adunări, în condiții de fiabilitate și corectitudine. este vorba de mecanică fină, deci chestiunile de fiabilitate sunt esențiale și nu oricine are capacitatea de a realiza sute de roți dințate care să încapă într-un paralelipiped înal de  15 cm, lat de 10 cm și lung de 20 cm care să mai și funcționeze.

 (06 noiembrie 2017)

No comments:

Post a Comment