Sunday, November 19, 2017

Groaza de calculator

Groaza de calculator a existat dintotdeauna și continuă să existe și în ziua de azi pentru că a însemnat și încă mai înseamnă:
- muncă intelectuală adevărată;
- eficiență ridicată;
- învățare continuă;
- reduceri de personal;
- corectitudine în acte;
- imposibilitatea de a mai fura;
- asistarea oricărei activități;
- obiectivitate în evaluare;
- precizie în toate;
- informație promptă;
- eliminarea abuzurilor;
- răspunsuri gestionate;
- împins de la spate.
În vremurile de demult și aici mă refer la anii '70 și '80 când venea ca sarcină de partid introducerea informatizării prin implementarea de:
- aolicații informatice,
- sistem informatic integrat,
- optimizarea producției,
- gestiunea de personal,
- evidența contabilă,
- evidența stocurilor,
- managementul de contracte,
după ce se spuneau tot felul de fraze frumoase cu rolul partidului, binefacerile calculatorului, totul trebuia încheiat apoteotic prin a spune fix câte persoane vor fi date afară din întreprindere și nu de oriunde, ci din zona de birocrație, pentru că deși comunismul se bizuia pe birocrați, îi folosea doar ca pe niște instrumente, urându-i visceral, pentru că PMR a însemnat dintotdeauna Partidul Muncitoresc Român și comunism însemna muncitor și mai însemna și țăran ce la colectiv sau GAS, în niciun caz funcționari sau intelectuali, adică cei ce nu produc direct și nemijlocit bunuri materiale.
Atunci ca și acum, groaza de calculator a venit și din faptul că în birouri unde se lucra cu aplicații pentru calculator trebuiau:
- pregătite date;
- transpuse pe foi de programare;
- verificate datele;
- duse foile la perforat cartele;
- duse cartelele la calculator;
- mers la calculator pentru imprimanta cu rezultate;
- interpretarea rezultatelor.
Era o muncă în plus și calculatorul a introdus disciplină căci din moment ce se obțineau rezultatele, acestea reflectau obiectiv și fără comentarii realitatea din întreprindere. Directorii și șefii de servicii, șefii de secție primeau rezultatele, le interpretau și vedeau fără putință de tăgată care este adevărul crud despre ceea ce se întâmpla la ei în ogradă.
Acum, când toată lumea are pe birou un PC legat în rețea și o aplicație de management de documente se vede clar când:
- a venit o solicirae;
- cât a stat cererea la dospit;
- ce soluție i s-a dat;
- eficiența funcționarului;
- activitatea funcționarului;
- calitatea procesului.La un nivel maxim de transparență, funcționarul nu mai are loc de întors și nu mai are cum să dea vina pe alții dacă el nu este eficient. Să nu se înțeleagă de aici că implementarea unui sistem informatic în ziua de azi nu înseamnă și acum a răaspunde la întrebarea: câți oameni sunt dați afară? Nu mai este un răspuns foarte dur și tranșant, dar și acum ca și atunci, este nevoie de a pune o cifră lângă acel răspuns și cifra nu trebuie să fie un număr mai mic de 10 cu siguranță. Că în realitate lucrurile nu stau nici pe departe așa, este o cu totul altă poveste. De regulă pleacă 12 și după un an vor fi angajați 20 sau 30 pe varii motive, dar în niciun caz pentru a crește productivitatea.
Groaza de calculator e fost și este și acum importantă pentru că înseamnă să fie dați afară din organizație oameni sau oamenii să fie puși să muncească sau și mai rău, să fie puși să înveșe pentru a-și schimba metehnele.





(20 noiembrie 2017)

No comments:

Post a Comment