Monday, November 20, 2017

Valorificarea informației

Ideia de valorificare a informației obinute de la calculator nu este deloc nouă, dar acum este mai actuală decât oricând pentru că:
- s-a diversificat forma de prezentare a informațiilor prelucrate;
- a crescut complexitatea rezultatelor și viteza de obținere;
- numărul celor chemați să valorifice informațiile a crescut;
- riscul de folosire neadecvată este enorm și valorificarea neadecvată este și ea foarte mare.
O aceeași informație este valorificată diferențiat în timp funție de:
- experiența celui care o are în fașă;
- calificarea celui care o folosește;
- scopul în care este prezentată informația;
- calitatea informației prezentate;
- semnificația valorificării informației;
- tehnologiile și procedurile utilizate.
Există nenumărate modalități prin care se apreciază că o informație a fost valorificată corect, criteriile de apreciere fiind unanim acceptate. În cazul diagnosticelor care se bazează pe tomografii computerizate verificarea este dată de eficiența tratamentului, căci valorificarea de calitate înseamnă un diagnostic exact. Tratamentul eficient înseamnă că diagnosticul a fost corect, valorificarea tomografiei s-a făcut, de asemenea, în mod corect. Valorificarea unei soluții date la o baterie de teste o fac cei testați care consideră corecte răspunsurile cu soluțiile afișate afară pentru a fi comparate de către cei testați în vederea calculării de către ei înșiși a ceea ce au dat ca răspunsuri. Am văzut că chiar specialiștii și chiar și cei testați au identificat răspunsuri eronate și de regulă în aceste situații la întrebarea buclucașă se acordă punctajul la toată lumea.
În vremurile de demult valorificarea informațiilor era esențială în fundamentarea deciziilor pe baza imprimantelor sosite de la calculator, căci erau prezentate variante de plan sau variante de structuri sortimentale, unde decidentul alegea una pe baza unor criterii necuantificabile, de natură ideologică sau chiar de politică economică. Știu aceste aspecte de la prietenii mei care lucrau la Centrul de Calcul al CSP - Comitetul de stat al Planificării care realizau multe variante de plan care plecau la CC al PCR și acolo era aleasă una și aceea era eventual îmbunătățită, după care era introdusă în documentele unui congres și devenea literă de lege a planului cincinal, care apoi se defalca și se detalia. Din când în când se valorificau informațiile privind stadiile de realizare a planurilor anuale și se făceau corecții. Încă îl mai aud pe Gică Petrescu cântând chestia aceea cu cincinalu-n patru ani și jumătate, reducere rezultată din astfel de corecții venite de la analizele de valorificare a informațiilor privind gradul de realizare a sarcinilor de plan din ultimii acei trei ani din cincinal.

(20 noiembrie 2017)

No comments:

Post a Comment