Thursday, November 23, 2017

Corirea optimă a planșelor

Problema de croire a barelor presupune:
- tije de o aceeași lungime și din același matrial;
- o mulțime de dimensiuni de bare care trebuie decupate;
- obiectivul de minimizare a resturilor neutilizabile.
Dacă există 100 de tije de câte 200 cm fiecare și trebuie decupate prin tăiere 150 de bare de 90 cm, problema de croire revine a tăia două bare din câte o tijă și să rămână 20 de centimetri rest la tiecare tijă. Se vor face tăieri pentru 75 de tije și în final se obțin cele 150 bare și se vor obține și 75 de resturi tot sub forma unor bare dar de 20 cm fiecare. Aceasta este o problemă de croire simplă. Lucrurile devin mai complicate când:
- tijele au lungimi diferite, deși sunt din același material;
- barele ce trebuie decupate sunt și ele de lungimi diferite;
- cantitățile de bare din fiecare tip sunt diferite.
La Centrul de Calcul Teritorial Cluj a fost dezvoltată aplicația CROBAR pentru croire de bare folosind tije omogene.
O problemă de croire mult mai complicată are ca obiectiv decuparea de repere dreptunghiulare de diferite dimensiuni folosind planșe, de asemenea, dreptunghiulare omogene, fie de aceleași dimensiuni, fie de dimensiuni diferite, urmărindu-se minimizarea restului nereutilizabil.
La Centrul de Calcul Teritorial Cluj a fost dezvoltată aplicația OLRED pentru croire de repere dreptunghiulare.
În ASE la Centrul de Calcul se rula programul CROCODIL scris de Lucian DUȚĂ și Csaba FABIAN pentru corirea optimă a planșelor care era o problemă foarte des întâlnită în industria navală, dar și în industria de mobilă. Char a apărut și o carte despre croire referită prin:
Lucian DUȚĂ, Csaba FABIAN - Metode matematice in optimizarea croirii, Editura Tehnica, București, 1983, 150pg.
În ziua de azi în care realizarea la scară industrială a produselor folosind roboți, problema de croire a devenit cu mult mai complexă, căci la coirea tiparelor se urmărește nu numai minimizarea restului nereutilizabil, ci fixarea tiparelor pe material astfel încât îmbinările să fie dungă la dungă sau modelele florale să prezinte continuitate. Nici reperele și nici materialele nu mai au restricția de a fi dreptunghiulare, căci se lucrează în timp real cu materii prime și cu șabloane definite ca imagini, ceea ce este cu totul altceva în raport cu ceea ce era problema croirii în anii '80.
Corirea optimă a planșelor a fost, este și va rămâne o chestiune extrem de interesantă și controversată mai ales acum când se dezvoltă industria de masă a unicatelor perfecte.





(23 noiembrie 2017)

No comments:

Post a Comment