Thursday, November 16, 2017

Aspecte economice ale informaticii

Aspectele economice ale informaticii sunt nenumărate, dar noutatea pe care a dat-o domeniul acesta a făcut ca economiștii să nu se aplece cu atenție asupra particularităților pe care informatica le aduce în zona cercetării din economie.
În primul rând trebuie analizată structura de cost a unui produs software, în care ponderea forței de muncă depășește 85%.
În al doilea rând trebuie analizată caracteristica de reproductibilitate a produselor software,  care proces are durată foarte mică și costuri, de asemenea, foarte mici. A copia un program este una și a face o a doua locomotivă este altceva.
În al treilea rând trebuie față de alte produse, morcovi, cartofi, pantofi, anvelope, informația nu are formă fizică de pipăit, ci este stocată undeva, se produce într-un anume fel, are o durată de viață, o durată de utilizare și are un preț. Toate acestea impun un alt mod de abordare, care în final să ducă la o generalizare, căci și informația, ca orice al produs, are valoare și valoare de întrebuințare, dar are și caracteristici de calitate.
În al patrulea rând trebuie noi instrumente de analiză economică pentru că ceea ce se întâmplă cu informatica este cu totul altceva decât se întâmplă în alte domenii. Deși există foarte multă informație și totul se pare că s-a schimbat, în realitate informatica a generat un paradox, mai ales că în timpul crizelor economice domeniul care nu a suferit a fost cel legat de producția de computere și de dezvoltare software.
În al cincilea rând trebuie acceptată ideia că produsele software nu au uzură fizică, în timp ce uzura morală este extrem de accentuată.
În al șaselea rând trebuie discutat despre reutilizabilitate într-un cu totul alt context dacă elementele de bibliotecă reutilizate nu sunt afectate de uzura fizică și ele figurează ca resurse infinite din moment ce oricine are posibilitatea să le acceseze de câte ori dorește.
În al șaptelea rând trebuie cu apariția tehnologiei cloud computing deja întreaga activitate de programare trece la nivelul de alocare și nivelare pură a resurselor care sunt în cantități infinite. Mă refer la capacitate de stocare, la posibilitatea de a accesa orice mediu de dezvoltare la costuri nesemnificative, totul căzând în sarcina celui ce gestionează procesul de realizare softare, proces în care abilitățile sale se transferă integral produsului, mai ceva decât în pictură unde talentul este esențial, căci vopsele și pensule are tot poporul.
Toate acestea duc la o nouă abordare, numai că acela care vrea să și obțină oarece rezultate, trebuie să stăpânească teoretic dar și practic ceea ce oferă computer science, la care se adaugă sculele din zona economicului. Orice altă abordare este doar diletantism vulgar, nimic altceva.
Aspectele economice ale informaticii sunt atât de complicate încât neaveniții nu au nicio șansă de a ajunge la rezultate valabile, ci vor crea confuzii grave, așa cum se întâmplă acum cu teoria legată de bitcoin, că-mi vine să mă sparg de râs când văd cum tot felul de nefericiți își dau cu părerea și bitcoin-ul trăiește, înflorește și se manifestă independent de teoriile lor stupide. Sunt de luat în considerare următoarele aspecte:
Mai sunt multe alte aspecte economice, dar viața este cu un ritm mult prea alert și problemele trebuie rezolvate în practică, iar mai tîrziu, după ce au fost lăsate la dospit se va trece cu calm la teoretizare, căci concluziile sunt uluitoare datorită particularităților de  necorporalitate ale  informației.

(16 noiembrie 2017)

No comments:

Post a Comment