Saturday, November 25, 2017

Programarea producției

Programarea producției este aplicația de cea mai mare complexitate pentru orice sistem informatic pentru că ea include baze de date despre:
- utilajele existente în fabrică;
- produsele care se fabrică;
- gamele de operații;
- materiile prime;
- stocuri de subansamble;
- muncitori;
- sortimentul planificat;
- utilitățile necesare;
- cheltuielile implicate;
- stocurile de materii prime;
- stocurile de produse finite;
- documentații ale reperelor;
- SDV-uri;
- furnizori și contracte;
- clienți și contracte.
A avea un program de producție înseamnă a oferi la începutul fiecărui schimb fiecărui muncitor ceea ce are de făcut.
A avea un program de producție înseamnă a avea materiile prime în stoc atunci când sunt solicitate pentru a fi la dispoziția muncitorului executant.
A avea un program de producție înseamnă a avea utilaje operaționale pe durata procesului de producție definit pe un interval de timp specificat.
A avea un program de producție înseamnă a avea muncitorii operaționali pe intervalul de producție specificat.
A avea un program de producție înseamnă a dispune de utilități căci fără energie electrică de exemplu orice program de producție este o himeră.
A avea un program de producție înseamnă a dispune de resurse la momentul cerut și a avea un nivel de disciplină foarte ridicat pentru că orice abateri de la termenele incluse în soluția optimă înseamnă sabotarea procesului de optimizare și reluarea calculelor care în final conduc la soluții optime, dar cu mult mai proaste decât soluțiile empirice, bazate pe experiența cotidiană.
A avea un program de producție înseamnă a  dispune de resurse imense care să permită:
- popularea bazelor de date;
- actualizarea bazelor de date;
- respectarea programelor zilnice de producție;
- derularea de activități stabile;
- culegerea de date în timp real;
- a avea capacitatea de a amortiza efectele riscurilor.
Aplicația de programare a producției este acompamiată de aplicații de:
- planificare a producției;
- lansare a producției;
- urmărire a producției;
- stocarea și livrarea producției.
Acum se vorbește despre ERP-uri acică Enterprise Resource Planning, dar când ajungem la discuții legate de spre ce și cum este tărășenia cu programarea producției mulți vorbesc despre aspecte caricaturale. Îmi dau seama de cum stau lucrurile doar din faptul că mi se spune că aplicația de programare a producției se implementează în cel mult două săptămâni. Voi demonstra aici și acum ce înseamnă bazele de date necesare programării producției.
Baza de date a produselor finite înseamnă atâtea articole câte roduse finite diferite se execută în fabrică, produse despre care trebuie cunoscute:
- codul unic de produs;
- denumire produs;
- cod documentație;
- date tehnice;
- niveluri caracteristici de calitate;
- standard de realizare;
- codul gamei de operații;
- loc de stocare;
- loc de producție;
- cantitate planificată;
- cantitate realizată;
- preț planificat;
- preț efectiv;
- legăturile cu subansamblele de pe primul nivel de descompunere a arborescenței.
Mai sunt multe alte câmpuri ceea ce duce la o lungime a articolelor foarte mare, iar efortul de a culege din diferite locuri aceste informații impun forțe deosebite pentru a realiza popularea bazei de date într-un timp decent, rezonabil și operațional.
Baza de date a reperelor înseamnă a defini articolul cu câmpuri de descriere completă pentru identificare, pentru operații de prelucrare, pentru echipamente necesare, pentru SDV-uri, meserii care trenuie folosite pentrun operații, durată medie de realizare și toate acele detalii din care orice om să se lămurească ce are de făcut pentru a face reperul cu pricina, inclusiv aspecte legate de mod de stocare, de procedurile de verificare a calității și multe, multe altele. Și pentru descrierea reperelor sunt necesare forțe imense ca procesul de pregătire al populării bazei de date să nu dureze 1.000 de ani.
Baza de date a subansamblelor înseamnă  a derula un proces cmplex din care să rezulte reperele și subansambleme utilizate, ordinea de asamblare, cine face , unde se face, cât durează și multe, multe altele. Și pentru descrierea subansamblelor sunt necesare forțe imense de specialiști care să cunoască procesele de asamblare pentru a reconstitui graful GANTT care la extremitatea din dreapta au produsul finit, ca procesul de pregătire al populării bazei de date să nu dureze 1.000 de ani.
Baza de date a legăturilor înseamnă a stabili arcele dintre repere și subansamble ca să se obțină prin parcurgerea de jos în sus - implozie, la produsul finit. Cine a făcu în facultate Structuri de date și a lucrat cu arbori oarecare știe ce înseamnă adresele nodurilor și cum se gestionează ele. Nodurile sunt aici reperele sau subansamblele. Reperele sunt frunzele din structura arborescentă.
Baza de date a utilajelor înseamnă foarte mult efort căci utilajele au foarte multe date tehnice, sunt foarte diferite și pentru a calcula capacitățile lor sunt algoritmi extrem de sofisticați. Se înregistrează detalii privind reparațiile și întreruperile tehnologice.
Baza de date a muncitorilor înseamnă a ști multe despre muncitor de la date de identificare, calificare, experiență și disponibilitatea sa de a lucra anumite operații și de a folosi anumite utilaje.
Baza de date a materialelor înseamnă a avea date despre caracteristici de identificare, caracteristici tehnice, loc de stocare, furnizor, stocuri existente și foarte multe alte lucruri deosebit de necesare programării producției.
Baza de date a gamei de operații înseamnă a avea exact ordinea de derulare a operațiilor, acel graf hamiltonian, fiind deosebit de important pentru problemele de ordonanțare în care se iau în considerare M produse, N mașini și K operații de prelucrare și asablare.
Baza de date a rețetelor de fabricație înseamnă a avea descrierea amestecurilor de materii prime și a derulării proceselor de producție, de regulă din chimie sau alte industrii unde se produc amesteruri.
Baza de date a operațiilor înseamnă descrieri complete și complexe a datelor de identificare, a utilajelor pe care se realizează, calificarea muncitorului, durate, mențiuni de pregătire, riscuri, poza reperului, SDV-urile necesare și foarte multe altele.
Baza de date a calendarului înseamnă a cunoaște zilele de lucru, a zilelor când nu se lucrează, a specificațiilor de lucru pe schimb ți multe altele care să arate cu rigurozitate și realism care este fondul de timp când se lucrează în fabrică, șa fiecare loc de muncă. Se înregistrează acolo și duratele de întreruperi tehnologice.
Baza de date a contractelor înseamnă a ști care sunt furnizorii, ce materiale oferăm, cantitățile, eșalonări, unde se stochează, cine răaspunde și multe, multe altele.
Actualizările acestor baze de date se face în timp real și calitatea acestora determină 100% calitatea soluției care este fie o defalcare, fie o ordonanțare, care sunt lucruri absolut diferite.
Am avut o experiență nu prea fericită cu completarea fișelor tehnologice pentru utilajele unei fan=brici de motoare electrice, când am adus 400 de studenți să treacă datele din fișe în foi de programare. Au lucrat aceștia cam o săptămână, nu au făcut decât 20% din ce trebuia căci restul nu era pregătit. Problema de ordonanțare acolo a murit.
Programarea producției este piatra unghiulară a oricărui sistem informatic adevărat, dar cine reușește să o implementeze, cu siguranță că-și asumă riscuri imense dacă cel putțin 95% din ceea ce se întâmplă acolo în producție nu merge perfect, adică perfect, fără nicio abatere. Numai 5% este îngăduit să meargă nu în dorul lelii, ci cu mici diferențe absolut accidentale.




(23 noiembrie 2017)

No comments:

Post a Comment