Wednesday, November 29, 2017

Ciclul de viață la software

Ciclul de viață la software trebuie studiat ca atare și trebuie făcută diferența între ceea ce se înțelege prin ciclu de viață în marketing și ce îmțelegem noi cei din informatică. 
În vremurile de demult, unde empirismul era la el acasă, ciclul de viață exista independent de ce gândeau programtorii și aceștia nu făceau nicio planificare legată de:
- durata de utilizare a programului;
- cheltuielile de mentenanță; când și de ce va fi scos din uz programul.
Totul mergea natural, după voința Domnului și viața mergea înainte. mentenanța se făcea perpetuu căci programul era de neconceput să funcționeze independent de programator. În plus, programul avea în anii '70 atâtea imperfecțiuni încât obiectiv vorbind nu avea cum să funcționeze independent de programator.
În marketing, ciclul de viață se referă la intervalul care începe de la momentul intrării pe piață a produsului, până scoatera lui de pe piață din cauză că nu mai este căutat de nimeni. În marketing există un grafic cu o curbă ascendentă, care se aplatizează după ce a atins un maxim și apoi coboară. Acolo se vorbește despre lansarea produsului, creșterea vânzărilor produsului, maturitatea produsului, despre deprecierea produsului și despre dispariția produsului.
În informatică prin ciclu de viață de înțeleg perioadele de:
- realizare;
- implementare;
- utilizare;
- mentenanță;
- reinginerie;
- scoatere din uz.
Este o structură ceva mai complicată întrucât include și procesul de producție, ceea ce în parketing nu se regăsește. Se datorează aici faptului că în vremurile de demult nu prea erau separate părțile care reperezentau producția de cele ce erau utilizare, iar mentenanța și reingineria tot programare fiind, totul era un talmeș-balmeș.
Trebuie spus că din 100% produse software pornite a fi construite doar 5% intră în reinginerie, cam 3% sut scoase din uz după procesul de reinginerie, cam 15% ies din uz chiar în procesul de mentenanță. cam 20% din programe nici nu intră în implementare, 30% se pierd în timpul utilizării. deci lucrurile nu sunt roze câtuși de puțin în zona software, dar este firex să fie așa, căci și în industria porțelanului sunt mărci celebre unde în mod curent rebuturile nu scad sun 13%.
Să vedem dacă cineva are curajul să facă un inventar al produselor software produse de un dezvoltator și să scrie în dreptul fiecăruia stadiul în care se află pe etapele ciclului de viață software...
În cartea referită prin:
Carlo Ghezzi,‎ Mehdi Jazayeri,‎ Dino Mandrioli - Fundamentals of Software Engineering, 2nd Edition, Prentice Hall, 1991,624 pg.
Ciclului de viață i se rezervă chiar primul capitol, pentru a clarifica exact cum stau lucrurile.
1 The Life Cycle of Software  Cost development in Computer Systems
1.1 Classic Errors in Software Design
1.2 The Impact of Errors on the Production Process
1.3 Commercial Aspects 


în lucru acum



(29 noiembrie 2017)

No comments:

Post a Comment