Wednesday, November 8, 2017

Istoria românească a limbajelor de nivel înalt

Aici introduc limbajele C++, C# dar și limbajele Python, Lisp, Perl, HTML, PHP, XML ceva mai folosite aici, căci despre istoria utilizării limbajelor de programare la noi ar trebui să se vorbească. Nu trebuie neapărat ca limbajul să permită implementarea programării orientate obiect pentru a fi un limbaj de nivel înalt. Și limbajul COBOL are acum posibilitatea de a defini și folosi obiecte, căci convergența limbajelor este evidentă, tocmai pentru a le face durata de viață cât mai mare.
Designerii de limbaje pornec de la ideia ca limbajul Lk de la momentul Tk să devină sublimbaj al limbajului dezvoltat cu noi facilități Lk+1 de la momentul Tk+1, iar mediul de dezvoltare construit de la momentul Tk+1 să permită la intrare fără nicio dificultate a tuturor programelor scrise în limbajul existent la momentul Tk, ceea ce este condiția esențială a dezvoltării unui limbaj de prorgamare.
Limbajele de nivel înalt se bazează pe interfețe puternice care determină asistare la un înalt nivel și pe biblioteci foarte bogate de funcții, dar permit construirea de expresii de referire care erau de neimaginat în alte vremuri. Acestea lucrează orice cu orice, nemafiind vorba de restricții de tipuri căci totul este permis, respectând totuși o sere de reguli. Calitatea aplicațiilor cate 100% în sarcina programatorului. Este exact ca în pictură când pictorul are o mare varietate de tuburi de vopsele, are o mare varietate de pensule și are un șevalet și o pânză. Ceea ce pictează depinde numai și numai de talentul său, dacă-l are va fi un fel de Picasso, dacă nu, nu și se va pierde în anonimat.
Istoria românească a limbajelor de nivel înalt este la noi în desfășurare și este prematur să se tragă concluzii, căci în afara de software pentru antiviruși n-am prea auzit de aplicații care să zguduie informatica de la noi din telelii și să fie realizate în spațiul carpato-danubiano-pontic. Nimeni nu are a mă convinge atât timp cât nu dirijem sateliți cu rețele neuronale, cât investitorii nu sunt asistați de sisteme expert, cât nu există o bază curată de cunoștințe, ci totul este la nivel teoretic și se folosesc niște chestii demonstrative de pe la nu știu ce universități americane pentru a ilustra tot chestii teoretice, fumate demult prin literatura de colo și de dincolo.



(07 noiembrie 2017)

No comments:

Post a Comment