Friday, November 17, 2017

Informatică economică

Informatica economică este un domeniu care se regăsește în literatura de specialitate și în viața de toate zilele la nemți sub denumirea de wirtschaftsinformatik, la englezi sub denumirea de economic informatics, la francezi sub denumirea de informatique économique, la spanioli informática económica, la italieni ca informatica economica, la ruși ca экономическая информатика și la chinezii tradiționali  sub denumirea de 經濟信息學.
Informatica economică este un domeniu de activitate care se referă la tot ce mișcă în informatică și are tangență cu fluxurile de orice natură, materială, energetică, umană, informațională, privite din punct de vedere economic, prin prisma banilor, a productivității, a cheltuielilor și a eficienței.
Cei ce se ocupă de domeniul informaticii economice dau soluții efective la:
- realizarea de sisteme informatice integrate;
- elaborarea de software contabil;
- soluționează problemele de evidență de personal;
- optimizează stocurile de materii prime;
- fac lansare, programare, urmărire de producție;
- gestionează mijloace fixe și contracte;
- calculează eficiența economică la orice;
- construies magazine virtuale;
- optimizează structuri de costuri;
- modelează procese de dezvoltare economică;
- realizează foftware pentru elaborarea variantelor de buget;
- simuleză variante de parametri de implementat;
- simulează politici fiscale și monetare;
- construiesc variante de bugete de proiecte parametrizate;
- fundamentează cu indicatori agregați decizii de orice nivel.
Conținutul informaticii economice este deosebit de amplu și de aceea acest domeniu concentrează forțe semnificative și este foarte dificil de a trasa granițe bine delimitate, căci interdisciplinaritatea este cheia succesului în abordarea oricărei probleme ce aparține informaticii economice. Din dezvoltarea de software destinat modelării economice nu sunt excluși matematicienii cu specializare în econometrie și în teoria optimizării stochastice. În problemele de ordonanțare a producției inginerii care se ocupă de liniile tehnologice sunt vioara a I-a în definirea grafurilor, căci definirea corectă a gamelor de operații este cheia succesului în construirea de drumuri hamiltoniene corecte și complete. Cine crede că are la degetul cel mic de la mânuța dreaptă informatica economică face cea mai mare greșeală. Acest domeniul nu este contabilitate. Acest domeniu nu este management. Acest domeniu nu este comerț. Acest domeniu, nu intră în competiție cu nimic. El este un domeniu de sine-stătător, care oferă instrumente eficiente pentru toate celelalte domenii, Fără el nu există nici zi și nici noapte. Fără informatica economică anul nu are 365 de zile și nici cele patru anotimpuri. Dacă informatică economică nu e, nimic nu e. Punct. E OK?


(17 noiembrie 2017)

No comments:

Post a Comment