Wednesday, November 22, 2017

Productivitatea programatorilor

Productivitatea programatorilor așa cum zice manualul de economie politică, trebuie să măsoare rodnicia acestei categorii de profesioniști numiți generic programtori, foarte diferiți între ei prin:
- calificare dobândită;
- experiență acumulată;
- eficiență dovedită;
- calitatea produselor.
Despre productivitatea muncii am scris mai multe articole în anii de început ai informatricii, deci sunt îndreptățit să scriu aici că am pus și eu umărul la studierea acestui domeniu, atât de crocant al ingineriei software abordat folosind metode cantitative.
  • Ion IVAN, Petrişor OPREA - Particularităţi ale evaluării productivităţii muncii în activitatea de programare, Revista Româna de Statistică, vol. 45, nr. 11, 1996, pg. 28-40
  • Ion IVAN, Andrei GOGA – Productivitatea muncii in activitatea de elaborare si utilizare a sistemelor de programe, Revista de Statistica, vol. 36, nr. 4-5, 1987, pg. 75-90
  • Ion IVAN, Alexandru BALOG, Sergiu COMAN – Productivitatea muncii in activitatea de programare
  • Ion IVAN, Sergiu COMAN – Productivitatea muncii în activitatea de programare, Comunicare la Simpozionul Conducerea, organizarea şi planificarea unităţilor economice, în condiţiile noului mecanism economico-financiar, Bucureşti, ASE, 6-7 noiembrie, 1980.
  • Ion IVAN, Alexandru BALOG, Sergiu COMAN – Aspecte ale productivităţii muncii în activitatea de programare, Buletinul Român de Informatică, nr. 6, 1981, 1981, Bucureşti, pg. 61-72.
  • Ion IVAN, Catalin BOJA - Metode Statistice in analiza software, Editura ASE, Bucuresti, 2004, 482 pg., capitolul al XII-lea este dedicat productivității muncii programatorilor, după cum urmează:

12. Productivitatea programatorilor........................................ 396 
12.1. Evaluarea productivităţii................................................396 
12.2. Comparabilitatea nivelurilor de productivitate...............411 
12.3. Factori de influenţă ai productivităţii.............................417 
12.4. Metode pentru creşterea productivităţii..........................420 
12.5. Concluzii.............................................. ..........................423.
Productivitatea W se măsoară pentru programatori ca fiind:
 W = NLS / NP
unde:
NLS - numărul de linii sursă scrise într-un interval de timp, o lună sau un trimestru sau un an;
NP   - numărul de programatori care au muncit la scrierea acelor linii sursă.
Indicatorul este grosier că nu ține seama de limbajele în care au fost scrise acele linii sursă și nici de complexitatea problemelor de rezolvat. Este rezonabil să se trateze distinct productivitatea și să se vorbească despre:
- productivitatea programelor care scriu în C#;
- productivitatea programelor care scriu în C++;
- productivitatea programelor care scriu programe cu baze de date;
- productivitatea programelor care scriu în assembler;
- productivitatea programelor care scriu în COBOL;
- productivitatea programelor care scriu în PYTHON;
- productivitatea programelor care scriu în Visual BASIC.
Dacă se calculează coeficienți de transformare, așa cum sunt în statistică coeficienții de echivalență de se face posibilă adunarea porcilor cu vacile și cu oile pentru că toate jivinele se transformă în vaci-echivalent, devine posibilă utilizarea formulei agregate W = NLS / NP, căci NLS devine acum număr de linii sursă echivalent C++, dacă acei coeficienți sunt construiți având ca etalon programele scrise în limbajul C++. Productivitatea programatorilor este un indicator care trebuie folosit cu mare grijă căci folosit aiurea duce la accentuarea nepermisă a laturii cantitative în care se scriu secvențe la grămadă doar pentru a avea mii de linii sursă care nu spun și nu fac mai nimic.





(23 noiembrie 2017)

No comments:

Post a Comment