Wednesday, November 29, 2017

Structuri de date și literatură

Structurile de date și literatură oricât s-ar părea de bizar, ele există și lumea trebuie să știe de ele. Marele Mihail EMINESCU a folosit stiva în mod magistral.
În Glossa prima strofă este:
Vreme trece, vreme vine, 
Toate-s vechi si noua toate; 
Ce e rau si ce e bine 
Tu te-ntreaba si socoate; 
Nu spera si nu ai teama, 
Ce e val ca valul trece; 
De te-ndeamna, de te cheama, 
Tu ramâi la toate rece.
Ultima strofă este:
Tu ramâi la toate rece, 
De te-ndeamna, de te cheama: 
Ce e val, ca valul trece, 
Nu spera si nu ai teama; 
Te întreaba si socoate 
Ce e rau si ce e bine; 
Toate-s vechi si noua toate: 
Vreme trece, vreme vine.
Ultimul vers devine primul vers în ultima strofă. Penultimul vers din prima strofă devine al doilea vers în ultima strofă, deci se aplică regula ultimul venit, primul servit, ceea ce corespunde traversării unei stive, după regula LIFO - Last-in-First-out.
Poetul George Coșbuc a scris versurile din poemul Nunta Zamfirei:
Trei paşi la stânga linişor
Şi alţi trei paşi la dreapta lor;
Se prind de mâini şi se desprind,
S-adună cerc şi iar se-ntind,
Şi bat pământul tropotind
În tact uşor.
Cuvintele S-adună cerc înseamnă că se crează o listă circulară dublu înlănțuită. Cuvintele şi iar se-ntind arată că lista circulată se transformă în listă liniară dublă. Versul Trei paşi la stânga linişor arată cum se traversează lista de la dreapta spre stânga. Versul i alţi trei paşi la dreapta lor evidențiază traversarea listei duble de la stânga spre dreapta. Cuvintele se desprind arată operația de deconcatenare, iar cuvintele Se prind de mâini arată că fora are o operație de concatenare a mai mltor liste duble.
Și la definirea structurii de tip articol lucrurile stau tot în spirit dacic. Construcția unei expresii de referire este una, dar citirea este extrem de interesantă.
Expresia:
 nume1.nume2.nume3
merită un studiu aparete, căci iată cum se interpretează expresia:
deal.Mărin.Leana
dacă se traversează de la dreapta la stânga: Leana lu'Mărin din deal. Și numele irlandezilor cu acel O urmat de un apostrof tot cam pe acolo este, dar la noi este exact ce vor structurile de date.





(26 noiembrie 2017

1 comment:

  1. Sunt 20 de ani in vara de cand mi-a cazut la "oral" la structuri de date fragmentul din "Nunta Zamfirei" si am luat 10. Imi amintesc cu placere de cursul dvs si de anii aceia. Va transmit urarile mele de bine si de sanatate!

    ReplyDelete