Friday, November 17, 2017

Uzura fizică în informatică

Istoria informaticii românești a făcut cunoștință cu uzura fizică încă de la începuturi, căci calculatoarele electronice românești de la începuturi erau construite cu tuburi, iar cei ce au avut televizoare pe vremuri știu ce însemna un PL500, acea lampă care se ardea nepermis de frecvent. Dar calculatoarele gen CIFA 2 avea 800 tuburi, deci fiabilitatea acestui calculator, deși erau ventilatoare extrem de puternice, ridica probleme, nu mari, dar existau probleme. Și celelalte calculanerațiile ce au urmat ridicau probleme, pentru că lipseau stabilizatoarele de tensiune și fluctuațiile din rețelele noastre produceau multe neajunsuri. În plus, după 1980 au apărut întreruperile de curent  în mai toate orașele, lucru foarte periculos pentru calculatoare, deși existau posibilități de a fi atenuate șocurile acelor înreruperi.
Uzura fizică nu se înregistra la nivelul software așa cum se înțelege azi. În vremurile de demult și aici mă refer la anii '70 și '80 și chiar la anii '90 de început, când se foloseau cartelele perforate apăreau probleme precum:
- pe cartele era perforat programul   de 1.000 linii sursă, nemodificat de la o rulare la alta;
- pe cartele erau perforate și datele de intrare, care erau diferite de la rulare la rulare;
- ideal ar fi fost ca programul să fie stocat pe suport magnetic, lucru greu de obținut;
- reluarea acelorași cartele la citire cu programul și alte cartele de date aducea riscuri;
- cartelele perforate ale programului prin citiri repetate se uzau fizic, citirea lor fiind cu probleme;
- lotul de cartele prin nonfiabilitatea lor antrenau nonfiabilitatea deci uzura ficică a software.
În vremurile de demult, se cheltuiau sume imense cu achizițiile de calculatoare și nu se găseau câteva mii de lei pentru a cumpăra stabilizatoare. Calcuatoarele se defectau, se cheltuiau sume fabuloase pentru a fi reparate, dar nu se găseau cele câteva mii de lei pentru a cumpăra stabilizatoare. Este exact ce s-a întâmplat cu milioanele cheltuite pentru a face bazin de înot și nu s-au găsit bani pentru a angaja personalul care să se ocupe de acel bazin. Este meteahnă mioritică.
Acum lucrurile stau cu totul altfel, nemaivorbindu-se de uzura fizică la nivel de software, deși sunt situații în care un HDD are probleme la nivel fizic, un memory stick se defectează fizic și unele echipamente se defectează mai ales atunci când tocmai n-ar trebui.
Uzura fizică în informatică trebuie studiată pentru a găsi legile de probabilitate a căderilor, care vor da modelele de a asigura garanții și de a stabili cheltuielile de mentenanță. Dacă la utilajele clasice scoaterea din funcțiune au la fiecare utilaj un moment optim, în cazul informaticii, scoaterea din uz depinde 80% de uzura morală și numai 20% de uzura fizică, în timp la alte zone, uzura morală parcă nici n-ar exista. Ea există dar noi o ignorăm, căci la noi primează că merge utilajul, nu că noi rămânem în urmă ca nivel de progres tehnic, mai ales dacă nu mai apar în cheltuieli amortizările care au fost achitate.





(17 noiembrie 2017) 

No comments:

Post a Comment