Friday, November 24, 2017

Evidența contabilă

Despre produsele software dedicate evidenței contabile este de vorbit mult, chiar prea mult, dar de zis nu ai ce prea zice pentru că:
- există prea multe produse dedicate acestui subiect;
- soluțiile sunt de un primitivism obscen;
- toate fac cam aceleași lucruri;
- salturile de la o generație la alta sunt minuscule;
- abordările nu încorporează noile tehnologii;
- achizițiile de date nu prea se văd;
- prea multe au un singură persoană dezvoltator;
- lipsește marea aplicație de contabilitate  în cloud.
Îmi aduc aminte că am văzut de-a lungul istoriei informaticii făcându-se contabilitate cu:
- aritmometrul pe foi clasice de documente contabile;
- mașina de facturat eletromecanică și zgomotoasă;
- cu IBM 360 și FELIX C 256 având intrări pe cartele;
- pe PC-uri la posturi de lucru individuale și cu CD;
- în rețea intranet cu software dedicat contabilității;
- în rețea cu software pe abonament. 
Orice discuție am avut cu specialiștii care realizaseră unele dintre produsele software de contabilitate a avut răspunsuri dintre cele mai ciudate atunci când al discutat despre matricea de corespondențe și despre lanțul de înregistrări valide. De asemenea răspunsul ferm și negativ dacă produsele respective permit ținerea contabilității de către nespecialiști, m-au dezamăgit profund. Prin 1969 - 1970 m-am ocupat la lucrarea mea de diplomă de construirea unui limbaj destul de apropiat de limbajul natural, cu definiri BNF pentru contabilitate. Sunt sigur că între timp s-au înregistrat progrese remarcabile și citirea cărții verzi de la MFP din strada Apolodor 17 ar duce precis la o interfață prietenoasă care să permită contabilitatea la ei la firmă a celor care nu au studii de contabilitate. Contabilii autorizați ar trebui să se ocupe de cu totul altceva decât să introducă în disperare facturi, bonuri și alte ciudățenii și apoi prin comenzi abracadabrante ale unor produse software ermetice să permită obținerea a tot felul de bilanțuri,, balanțe și a celorlalte daravere cerute de fisc, chestii care la urma urmei ar trebui trimise online cu semnătură electronică pentru că suntem în anul de grație 2017. Probabil o astfel de soluție se va înregistra în anul 2300 al erei noastr desigur, iar eu voi fi oale și ulcele ca și voi.
Evidența contabilă  este exemplul al dezvoltării economiei de piață haotice în producția de software în care risipa de muncă vie și tot ce zicea prietenul nostru Karl Marx se adevereșt, căci inflația de produse software contabile duce la efecte dezastruase asupra celor care-și dedică timpul să realizeze acest tip de produse și să intre cu ele pe o piață de software suprasaturată.




(23 noiembrie 2017)


No comments:

Post a Comment