Friday, November 17, 2017

Economia informaticii

Informatica este un domeniu, dar mai exact este o ramură a economiei naționale, cu o serie de caracteristici specifice, pentru că producția de software nu este una oarecare, ci aducătoare de plusvaloare la greu.
Așa cum turismul, comerțul, construcțiile de mașini, transporturile, construcțiile sunt ramuri ale economiei pentru care există cărți, tot așa și informatica este o ramură. Așa cum există carte de economia industriei, carte de economia turismului, carte de economia comerțului, carte de economia transporturilor, tot așa trebuie să existe o carte de ECONOMIA INFORMATICII din care să aflăm:
- ce este informatica din punct de vedere economic;
- care sunt entitățile care funcționează acolo;
- care sunt legile care guvernează informatica;
- cine sunt oamenii care lucrează în această ramură;
- care sunt inputurile și outputurile din această ramură?
- cum se măsoară ceea ce se întâmplă acolo?
- ce înseamnă calitate la nivel de producție și produse;
- cât din ceea ce se întâmplă acolo are caracter industrial?
- ce înseamnă productivitatea muncii acolo?
- care este lista de produse finite obținute?
- ce înseamnă ciclu de producție și ce caracteristici are?
Deci, are multe răspunsuri de dat o carte despre economia informaticii, căci până în momentul de față sunt extrem de multe lucruri care se știu pe bucățele, dar nu sunt asamblate într-un întreg pentru a avea o imagine cât de cât a ceea ce se întâmplă într-o ramură cu peste 400.000 de suflete. Numai așa, pentru încălzire, dacă se analizează domeniile atribuite cu .ro și se trece la analiza dinamicii acestora și mai ales se caută o cunoaștere cât de cât a producției de aplicații online, studiile vor avea concluzii extrem de spectaculoase. Acum există componenta open source, exact un fel de folclor de tip informatic, unde asemeni baladelor poporul de programatori au menirea de a șlefui anumite construcții pentru a le aduce la perfecțiunea atinsă să zicem de LINUX. Numai că va trebui o altă abordare, căci a reutiliza componente open source nu înseamnă a crea valoare nouă, ci doar reutilizare, adică a încorpora muncă tercută, nu muncă vie cum zice teoria economiei politice.
Economia informaticii este un domeniu fertil de cercetare care merită atenție și pentru care față de alte domenii unde munca vie are pondere mică, aici, forța de muncă supercalificată este dominantă. Este un altfel de industrie, eu zic de serie mare cu unicate. Nu este un nonsens, căci personalizarea, customizarea, făcute automat, nu afectează caracterul de masă al producției dee software în regim industrial, acum cu noile tehnologii, devenită o realitate crudă și violentă care a schimbat toată societatea și încă nu s-a oprit.





(17 noiembrie 2017)

No comments:

Post a Comment