Wednesday, November 29, 2017

Definirea obiectivului

Istoria informaticii este bântuită de modalități dintre cele mai diverse de a defini obiectivul unui progra. În vremurile de început ale programării lucrurile erau foarte simple căci un program realiza, de asemenea, prelucrări simple. Se scriau programe pentru probleme precis definite căci restricțiile de memorie ale calculatorului nu permiteau mai mult.
Când a apărut limbajul COBOL deja se lucra cu colectivități ale căror elemente erau reflectate în fișiere. Din enunțul obiectivului rezulta totul și existența fișierelor și ce prelucrări esențiale se făceau. La fel s-a întâmplat la apariția SGBD-urilor căci numai indicând în obiectiv cuvântul SOCRATE totul se lămurea ca prin farmec și se creiona din start schema sistemului software.
Definirea obiectivului este cel mai important lucru căci de la el se dezvoltă totul. Definirea obiectivului se face într-o propoziție precum:
Realizarea unui produs software pentru calculul online a salariilor.
Realizarea unui produs software pentru reparațiile capitale.
Realizarea unui produs software pentru optimizarea stocurilor de materiale.
Realizarea unui produs software pentru evidența contractelor.
Realizarea unui produs software pentru managementul de documente.
Realizarea unui produs software pentru modelarea econometrică.
Realizarea unui produs software pentru estimarea coeficienților ecuației de regresie.
Realizarea unui produs software pentru implementarea metodei celor mai mici pătrate în două trepte.
Realizarea unui produs software pentru inversarea unei matrice.
Realizarea unui produs software pentru calculul pseudoinversei.
Realizarea unui produs software pentru rezolvarea online a ecuației de gradul al doilea.
Realizarea unui produs software pentru calculul online al creditului maxim în condiții date.
Realizarea unui produs software pentru achiziționarea de bilete de avion la preț minim.
Realizarea unui produs software pentru lucru cu matrice rare.
Obiectivul este unic și trebuie să răspundă la niște întrebări precum:
- ce să se facă?
- cu ce?
- cine?
- când?
Când spunem realizarea se răspunde la întrebările ce se face? și când? adică acum.  Câns spunem produs software se răspunde la întrebarea ce să se facă?, iar când spunem matrice rare răspundem la întrebarea cu ce ?. Când spunem lucru răspundem la întrebarea ce prelucrări se vor face, adică citiri, copieri, ștergeri, inserări de linii, de elemente, de coloane în matricea rară, construirea matricei transpuse, operații de adunare, cădere, înmulțire, calculul a tot felul de norme, ridicarea la puterea n dacă este matrice pătrată și de calcul a  inversei matricei rare pătrate. Dacă am fi scris acolo calculul, ar fi fost restrâns rolul programului la  operații de adunare, cădere, înmulțire și de calcul a  inversei.
Obiectivul nu trebuie să fie ambiguu prin introducerea conjunției sau. Nu trebuie să fie lălăit cu o frază kilometrică de nu mai înțelege nimeni nimic.
Definirea obiectivului este esențială când se pornește la lucru în munca de propară cuvântul online în obiectiv și cu totul altfel stau lucrurile când acesta lipsește.



(29 noiembrie 2017)


No comments:

Post a Comment