Sunday, October 29, 2017

Adrian PETRESCU

Pe profesorul Adrian PETRESCU l-am cunoscut prin intermediul profesorului Ludovic TÖVISSI conducătorul meu de doctorat undeva prin anii '80.
Ca să vă dați seama cine este profesorul Adrian PETRESCU voi povesti o mică întâmplare petrecută undeva prin anul 1985 când am me rs să rezolv o problemă legată de cursul postuniversitar Sisteme informatice economice unde eram secretar științific și mă ocupam cu contactarea unor mari profesori din universitățile bucureștene pe care să-i invit să țină prelegeri la acel curs. În vremurile de demult era obiceiul reciclării cadrelor, adică o dată la câțiva ani statul plătea specialiștilor care lucrau în ministere și centrale cursuri de reciclare pentru ca aceștia să-și reîmprospăteze cunoștințele. Așa se făcea că veneau la cursul postuniversitar câteva zeci de slujbași ai statului, uneori persoane cu funcții de conducere care să participe timp de 6 săptămâni în trei sesiuni de câte două săptămâni la prelegeri și seminarii, dar și laboratoare practice. Era necesar ca activitățile să fie atractive. În acest scop invitam mari personalități care aveau ce spune, fără a fi monotone, fără a-i plictisi pe cei care erau cursanți, unii dintre ei fiind directori, directori generali, colonei sau chiar și generali ai armatei. Deci, în acel context, mergeam în Politehnică pentru că stabilisem un contact cu profesorul HOMOȘ care acceptase în principiu să țină o serie de prelegeri și acum veneam să discutăm detalii concrete pe desfășurătorul orarului de la una din sesiunile de două săptămâni. Întâmplător l-am întâlnit pe holul de la Facultatea de Calculatoare pe un fost coleg de-al meu din ASE, acum asistent la Catedra de Calculatoare. Vorbea tare și se lăuda cu realizările lui. Din întâmplare, a apărut profesorul Adrian PETRESCU. S-a făcut liniște. M-a recunoscut. A venit la mine și ne-am salutat. Profesorul mi-a strâns mâna când ne-am salutat. Fostul meu coleg mi-a dat senzația că s-a lichefiat și s-a prelins pe cimentul coridorului, făcându-se mic, mic de tot. Știam că profesorul Adrian PETRESCU este acolo un titan, dar nu credeam că ierarhiile sunt atât de evidente între profesori și asistenți, iar respectul impus de profesori asistenților este covârșitor. Atunci am văzut cu ochii mei acestă realitate.
În broșura Departamentul de Calculatoare1969 - 2014 numele profesorului Adrian PETRESCU apare de 8 ori, ceea ce nu este mult, dar apare în momente esențiale precum:
- construirea unui electrointegrator pentru probleme de câmp în 1963;
- construire calculator Analogic cu 20 de amplificatoare operationale în 1965;
- realizarea calculatorului MAC-1 împreună cu trei colegi de-ai săi;
- participarea la definirea programului de informatizare, adoptat în 1967 pe PCR;
- sprijinirea ca prodecan a înființării Catedrei de Calculatoare;
- conducerea catedrei de Calculatoare în perioada 1973 - 1985;
- coordonarea  de teze de doctorat prin dobândirea calității de conducător științific;
- a lucrat la realizarea calculatoarelor personale aMIC, HC 85, Felix MC;
- dezvoltarea unor domenii de interes prioritare din domeniul calculatoarelor.
Preocupările sale au fost canalizate spre arhitectura calculatoarelor, limbajele de descriere/simulare a sistemelor digitale, proiectare VLSI și spre  calcul de înaltă performanţă. A realizat studii și cercetări pe aceste zone cu rezultate deosebite, publicate în reviste de specialitate. A publicat cărți în editurile din țara noastră dar și cursuri universitare în litografia IPB, așa cum se făcea înainte de 1989, căci procedeele de multiplicare erau mult rămase în urmă tocmai pentru a nu scumpi costul materialelor didactice, se acceptase ideia utilizării unor echipamente depășite cu amortizarea recuperată demult. Profesorul Adrian PETRESCU a peste 20 de cărţi de specialitate, a publicat peste 140 lucrări ştiinţifice în ţară şi străinătate şi a participat la traducerea unui număr de 7 cărţi din domeniul Calculatoare şi Tehnologia Informaţiei.
Profesorul Adrian PETRESCU este o pagină importantă din istoria informaticii românești și consider că dacă în UPB ar exista calculatoarele construite de el dar și operaționale, acea pagină de istorie ar fi completă și ar folosi generațiilor ce vor urma pentru înțelegerea lucrurilor așa cum au decurs ele.



(29 octombrie 2017)

No comments:

Post a Comment