Saturday, October 28, 2017

Mircea PETRESCU

Despre profesorul Mircea PETRESCU lucrurile sunt foarte clare. El este ctitorul mcatedrei de Calculatoare din Facultatea de Automatică și Calculatoare din actuala Universitate Politehnică București. În broșura intitulată Departamentul de Calculatoare 1969 - 2014 scrie negru pe alb că el a scris referatul prin care solicita crearea acestei structuri academice, semnată de el și datată 1 februarie 1969.  Deci el este ctitorul departamentului.
Am avut mai multe prilejuri când l-am cunoscut pe marele profesor Mircea PETRESCU, fie la conferințe de informatică, fie la susțineri de doctorate, fie la întâlniri între specialiștii din domeniile hardware și software unde s-au luat decizii strategice referitoare la viitorul acestora. Impresia făcută a fost a unei personalități puternice, de mare anvergură, de magnet în jurul căruia se adună numai elemente valoroase și de perspectivă, înzestrate cu înalte performanțe intelectuale.
Este absolventul Facultății de Electronică și Telecomunicații a Institutului Politehnic din București, promoția 1957 și a obținut titlul de doctor inginer în 1963  la Institutul Energetic din Moscova cu teza Imitanțe comandabile cu dispozitive semiconductoare, Catedra de dispozitive semiconductoare. A urcat rând pe rând treptele carierei academice, devenind lector universitar în 1963, conferențiar universitar în 1967 și în anul 1974 a devenit full professor. A fost conducător științific de doctorat, calitate în care foarte mulți dintre actualii profesori din Departamentul de Calculatoare al UPB au fost doctoranzii săi, lucru care se vede prin ceea ce aceștia sunt din punct de vedere calitativ, căci profesorul Mircea PETRESCU a cultivat valorile autentice, având peste 50 de doctori ingineri în calculatoare care i-au trecut prin mâini.
Profesorul Mircea PETRESCU a participat în vremurile de început ale informaticii la construirea programelor nationale de cercetare, fabricație și introducerea în economia reală șiin alte domenii ale vieții din țara noastră a tehnicii de calcul și de informatizare. Profesorul Mircea PETRESCU a fost președinte al Comisiei Naționale de Informatică a Guvernului României, lucru benefic dacă se ține seama de cum au evoluat lucrurile în acea perioadă când s-a înregistrat o expansiune fără precedent a informaticii în toate domeniile de activitate din țara noastră.
În anul 1983 profesorului Mircea PETRESCU i-a fost înmânat premiul Traian VUIA al Academiei RSR, cum se numea aceast for științific în acele vremuri.
Ca o recunoaștere a meritelor sale strălucite, profesorului Mircea PETRESCU i-a fost conferit titlul de Doctor Honoris Causa ce către Universitatea Politehnica din Timisoara, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași și de către Universitatea din Craiova. 
Profesorul a publicat fie ca singur autor, fie în colaborare lucrări precum:
  • Mircea PETRESCU - Analiza circuitelor liniare cu ajutorul matricilor admitanţelor de nod, studiu editat de tipografia Institutului politehnic Bucureşti, 1976, 105pg.
  • Mircea PETRESCU și colectivul - Terminal inteligent TELEROM-P, raport de cercetare, contract al Institutului politehnic din Bucureşti cu Institutul de cercetări şi proiectări pentru automatizări, 1977, 328 pg.
  • Mircea PETRESCU - Dezvoltarea ştiinţei sistemelor cibernetice în România,  în volumul Istoria ştiinţelor în România – cibernetică, Editura Academiei Române, 1981, 25 pg.
  • Mircea PETRESCU și colectivul - Metode topologice, numerice şi algoritmi in proiectarea asistată de calculator a circuitelor şi in particular in sistemul de programe SPICE,  editată de Institutul politehnic Bucureşti şi de Institutul de fizică şi inginerie nucleară, 1979, 115 pg.
  • Mircea PETRESCU, Nicolae CUPCEA -Tehnica impulsurilor, culegere de probleme, Editura Institutului Politehnic Bucureşti, 1989, partea I – 272 pagini și partea II – 276 pagini.
  • Mircea PETRESCU - Baze de date, Editura Institutului Politehnic Bucureşti, 1988, 134 pagini.
  • Mircea PETRESCU - Teoria circuitelor de comutaţie, Editura Institutului Politehnic Bucureşti, 1976, 143 pg.
  • Mircea PETRESCU și colectuvul - Simulatorul de dispozitive numerice SILOG,  Editura Institutului Politehnic București, 1976, 26 pg.
  • Mircea PETRESCU - Analiza şi sinteza dispozitivelor numerice, manual, M. Petrescu, Editura Institutului Politehnic Bucureşti, 1978 (141 pagini).
  • Mircea PETRESCU - Structura automatelor secvenţiale, Editura Institutului Politehnic Bucureşti, 1983, 36 pg.Mircea PETRESCU și colectuvul - Manual de utilizare a sistemului relaţional de baze de date RECOL, Editura Institutului Politehnic Bucureşti, 1987,20 pg.

Domeniile de interes ale profesorului Mircea PETRESCU sunt:
- conceperea și realizarea sistemelor de informație;
- bazele de date;
- analiza și proiectarea asistată de calculator;
- conceperea și realizarea de sisteme și subsisteme de prelucrare a informației;
- dispozitive semiconductoare;
- circuite electronice cu funcționare liniară sau neliniară.
În toate aceste domenii profesorul  Mircea PETRESCU are contribuții majore prezentate în materiale publicate împreună cu colaboratorii săi într-o mare varietate de reviste, edituri și dintre care unele au fost prezentate sub formă de comunicări la conferințe științifice de specialitate.







(28 octombrie 2017)

No comments:

Post a Comment