Saturday, October 21, 2017

ITC

 ITC înseamnă Institutul de Tehnică de Calcul, care a avut filiale la Cluj, Timișoara.
Cine intră pe Wikipedia și dă o căutare pentru cuvintele cheie destinate acestui institut de cercetări găsește următoarele elemente:
1967 - Crearea ITC, cu titulatura Institutul de Cercetări pentru Tehnica de Calcul din București
1968 - Licența IRIS
1970 - Primele sisteme Felix la FCE
1971 - Demarare cercetări pentru dezvoltarea licenței
1974 - Premieră: Calculatorul Felix C 512
1975 - Premieră: Unitatea de Disc Magnetic DM 29
1976 - Prezență notabilă ITC la TIB 76
1977 - Premieră: INDEPENDENT 100
1978 - Premieră: Unitatea de Bandă Magnetică UBM 125
1979 - Primele sisteme de operare pentru minicalculatoare
1980 - Cel mai rapid minicalculator, I102F
1984 - Premieră: Unitatea de bandă streaming
1985 - Minicalculatorul I106
1994 - Reorientarea cercetărilor spre domenii noi
1995 - Premieră: CD-ROM multimedia în România

1997 - Înființarea ITCNet.
Așa cum stă bine unei entități în care prezentul este fundamental, pe portalul ITC nu am găsut nimic despre trecutul său, pentru că prezentul și oamenii lui sunt cei mai importanți într-o economie de piață, unde în zona IT&C chestiunile despre hardware și software de bază ca elemente de creație proprie nu mai sunt în actualitate din moment ce totul vine din afară și a face profit din intermedieri de vâzări este cu mult mai profitabil decât a pune osul la treabă, ca în vremurile comuniste, pline de lipsuri și unde decretul 153 îi punea pe toți la muncă, iar analfabetismul era o raritate.
Am vizitat de mai multe ori ITC-ul București dar și filiala sa din Cluj pe când studenții de la Informatică Economică făceau practica acolo, dar și atunci când am studiat în detaliu compilatorul de COBOL de la biblioteca tehnică din clădirea din Pipera, Fabrica de Glucoză 11 A sector 2. Intrarea în ITC nu era deloc facilă, fiind un institut de cercetări strategic, deci cu statut special. Acolo:
- se dezvoltau proiecte importante de software;
- se elaborau documentații despre calculatoarele românești;
- se îmbunătățeau compilatoare;
- se ameliorau sisteme de operare;
- se produceau adaptări care să dea caracter original unor componente de software de bază.
Aș fi fost foarte încântat să știu cum se vede din ITC acea fuziune cu ICI din aprilie 1985 când a rezultat acea struțo-cămilă care în opinia mea a fost orientată mai mult spre a satisface un orgoliu megaloman, decât să dea eficiență unei acrtivități. Numai că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg și cel ce credea că va fi pus în fruntea bucatelor s-a băzut dat laoparte cu buza umflată, deși nu i-am plâns eu niciodată lui de milă, nici înainte, nici după 1989. 
Am avut foarte mulți foști colegi și foști studenți care lucrau în ITC și doi dintre ei mi-au devenit colegi în catedra de Informatică Economică după 1990 și aici mă refer la profesorii Bogdan GHILIC-MICU și Gabriel ZAMFIR.

    *
*       *

Pe măsură ce voi mai avea detalii despre trecutul ITC-ului, le voi trece aici. Unele elemente le am din volumul dedicat lui Victor MEGHEȘAN, cel care a devenit directorul general ale colosului de după 1985, numit Institutul de Cercetare Științifică și Inginerie Tehnologică pentru Tehnică de Calcul și Informatică, ICSIT-TCI, subordonat Ministerului Industriei Electrotehnice. detalii interesante despre ITC sunt date în lucrarea referită prin:
Anton GLODEANU, Oscar HOFFMAN, Doina DRAGOMIRESCU - Actorii sociali ai promovării tehnologiilor informației și comunicațiilor, Editura Mica Valahie, București, 2003, 280 pg, ISBN: 9738588448, 9789738588448.
ITC în vremurile de demult însemna ceva despre cercetarea în tehnica de calcul adică zona de hardware și de software de bază, sisteme de operare, compilatoare și utilitare indispensabile unor prelucrări de înaltă performanță. Acum lucrurile stau cu totul altfel, dar trecutul glorios tot glorios rămâne indiferent de opiniile contemporanilor de lângă noi.


No comments:

Post a Comment