Când aud chestia cu informatizarea societății îmi vin în minte cuvintele profesorului meu de Economie Politică Vasile NICHITA care spunea că teoria socialismului științific a luat-o cu mult înaintea realității, iar atunci se vorbea de societatea socialistă multilateral dezvoltată - SSMD, în condițiile în care oamenii nu aveau ce mânca, realitatea fiind cu mult mai crudă decât idealurile propagate prin teoria cu care se dădeau trăsăturile acelui SSMD despre care nu numai televizorul vorbea, ci și mașina de călcat.
Despre informatizarea întreprinderilor s-a vorbit tot timpul, înțelegându-se:
- dotarea cu calculatoare;
- pregătirea de personal de specialitate;
- acceptarea calculatorului de către specialiști;
- prelucrarea contabilității cu calculatorul;
- automatizarea lansării producției;
- clacul automat al salariilor;
- gestiunea stocurilor pe calculator.
Centrele de calcul au realizat pași importanți în acestă direcție. S-a ajuns ca multe dintre activitățile din întreprinderi să depindă de rezultatele de la calculator și chiar s-au îmbunătățit deciziile și calitatea rezultatelor obținute pe baza rezultatelor date de calculatoare pe imprimante. Faptul că se perforau cartele nu a deranjeat pe nimeni, iar scrierea de documente primare pe formulare direct utilizate în perforare era deja ceva cotidian.
Apariția calculatoarelor personale a adus schimbări radicale în ceea ce privește societatea informațională. Au început să se dezvolte strategii de informatizare, s-a vorbit de societatea informațională, apoi de societatea informațională dezvoltată, iar în ultimul timp se vorbește de societatea cunoașterii. Când 40% din populație este analfabetă, când 30% din populație este sub pragul sărăciei și când apar foarte mulți oameni desculți, a vorbi despre societatea informațională dezvoltată mi se pare un act de maximă indecență. Este adevărat că trebuie creionat cam ce înseamnă societatea informațională dezvoltată, dar alocarea de fonduri imense spre a ajunge acolo în defavoarea creșterii ponderii celor care știu carte sau în defavoarea ridicării nivelului de trai, sunt decizii total greșite. Informatizarea societății înseamnă cu mult mai mult decât a băga banii în calculatoare, ci o nouă atitudine, în care cetățeanul este respectat în primul rând de informatician care va concepe programe în care cetățeanul este suveran și nu slugă cum se întâmplă azi în administrație sau în zona comercială, unde cetățeanul joacă după cum i se câtă, fiind umilit pe banii lui. Consider că nici 5% din ceea ce s-ar numi informatizare nu este făcut la noi.
(16 octombrie 2017)
No comments:
Post a Comment