Informatizarea în medicină este o realitate palpabilă și consider că acesta este unul dintre domeniile unde s-au înregistrat progrese dintre cele mai importante pentru că:
- domeniul este extrem de important;
- domeniul este extrem de sensibil;
- sunt implicați medicii care sunt foarte deștepți;
- sunt implicați IT-iști care sunt foarte deștepți;
- nu se scumpește nimeni când e vorba de viață;
- problematica impune reducerea de riscuri;
- rezultatele se văd și sunt apreciate.
Doctorii au avut întotdeauna serii de date foarte complete și foarte detaliate, deci au oferit materie primă oricărei prelucrări statistice. În 1985 am prelucrat 16.000 de cartele cu date ale 16.000 de cazuri de forme rotunde pentru a studia corelațiile dintre factori și riscul apariției formelor rotunde folosind analiza factorială. Tot cam atunci am avut 5.000 de cartele pentru a studia cazuistica de SIDA la copilași, folosind ptograme de analiză dispersională și de calcul de corelații.
Încă de la începuturile informaticii statul a fost interesat să cunoască stadiul sănătătții populației, de aceea la fiecare spital exista o unitate de statistică, unitate care a fiurnizat date DCS-ului dar a furnizat date centrului de calcul de la Ministerul sănătătții. Chiar s-au scris cărți de informatică dedicate sistemului informatic al sănătății.
Acum există tendința de a integra multitudinea de sisteme informatice din sănătate pentru a da o imagine globală aspra pacienților. Eu am analizat pierderile de informații în ideia că rezultatele de la tomografele computerizate nu se stochează undeva cu codificări care să permită analiza evoluției în timp a pacienților. Consider că a avea 100 de milioane de tomografii stocate și a face analiză automată de imagini, se vor obține cu mult mai multe rezultate decât se transmit din generație în generație de diagnosticieni.
Sunt sigur că inteligența sclipitoare a medicilor și a IT-iștilor va duce la cele mai bune soluții, căci așa cum stau lucrurile, direcția deschisă este și corectă și foarte bună, iar tehnica a pătruns în actul medical cu mare viteză, pentru că la confluența inteligențelor sclipitoare ies rezultate de excepție.
(16 octombrie 2017)
No comments:
Post a Comment