Friday, October 27, 2017

Profesorul Dumitru OPREA

Despre profesorul Dumitru OPREA am a scrie foarte multe, căci am avut câteva ocazii să-l cunosc personal și m-au impresionat la domnia sa:
- dinamismul;
- orientarea;
- profunzimea;
- înțelegerea;
- bunătatea;
- inteligența;
- rapiditatea;
- finețea.
Nu cred să existe o persoană care să i se fi adresat profesorului Dumitru OPREA cu o problemă și să fi plecat de acolo cu o soluție care să nu-i fie convenabilă.
Profesorul Dumitru OPREA este absolvent al Facultății de științe economice de la Universitatea Cuza din Iași, promoția 1975 și doctor în științe economice din anul 1986 cu teza intitulată Model de calculatie a costurilor normate in conditiile prelucrarii automate a datelor. A urcat rând pe rând treptele didactice, ajungând full professor în 1994 la Departamentul de Contabilitate, Informatică economică şi Statistică din Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor. Este conducător de doctorat în anul 1997. A fost asistent universitar în perioada 1975-1990, lector universitar în perioada 1990-1991, conferențiar universitar între anii 1991 și 1994. În intervalul 1996-2000 a dost decan al Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor de la Universitatea Al. I. CUZA din Iași. În intervalul 2000-2008 a ocupat în urma alegerilor din comunitatea universitară răreia îi aparține poziția de rector, având rezultate strălucite și aici mă gândesc la luptele câștigate cu guvernanții în legătură cu drepturile salariale ale cadrelor didactice. În intervalul 2012-2016  a fost senator al României, vocea sa fiind foarte sonoră și activitattea sa fiind acolo extrem de eficientă. Acum este deputat în Parlamentul țării noastre.
Profesorul Dumitru OPREA este autor al unor lucrări valoroase din care enumăr aici:
  • Dumitru OPREA, Gabriela MEȘNIȚĂ, Marius ALEXA - Managementul evenimentelor speciale: personale, organizaționale, internaționale, Editura Polirom, Iaşi, 2016
  • Dumitru OPREA, Florin DUMITRIU, Gabriela MEȘNIȚĂ - Proiectarea sistemelor informaţionale, Editura Universității Al. I. Cuza, Iaşi, 2006.
  • Dumitru OPREA - Protecţia şi securitatea informaţiilor,  Editura Polirom, Iaşi, 2003
  • Dumitru OPREA - Protecţia şi securitatea sistemelor informaţionale, Editura Polirom, Iaşi, 2002
  • Dumitru OPREA, Toader NEAGU, Dinu AIRINEI, M.PARASCHIVESCU, Ana GGRAMA - Prelucrarea electronică a informaţiei financiar-contabile, COBOL - Programare structurată, Editura Universității Al. I. Cuza, Iaşi, 1985.
Domeniile de interes ale profesorului Dumitru OPREA sunt: managementul proiectelor,  sisteme informaționale – tendințe tehnologice, de resurse umane, metodologii, metode, globalizarea și TIC, securitatea informaţională, contabilitate şi TIC, big data, cloud computing și blockchain.
Am avut fericitele ocazii să-l întâlnesc pe profesorul Dumitru OPREA în comisii de doctorat dar și la conferințe de informatică și de fiecare dată am fost impresionat de personalitatea sa puternică, de discursul său convingător prin argumente și prin soluții.



(27 octombrie 2017)

No comments:

Post a Comment