Wednesday, October 11, 2017

Web designer

Pentru un designer pagini web cu studii superioare în Catalogul Ocupațional Român - COR, la codul 216610 exustă descrierea următoare:
Designerii de grafica si multimedia proiecteaza continutul informatiilor pentru comunicarea vizuala si audio, pentru publicare si imprimare, utilizand tiparituri (publicatii tiparite), filme, forme electronice si digitale, precum si alte forme de mass-media vizuale si audio. Acestia creeaza efecte speciale, animatii sau alte imagini vizuale pentru utilizarea lor in jocurile pe calculator, filme, videoclipuri muzicale, presa scrisa si reclame.
Ei se ocupă de:
  • Utilizarea calculatoarelor sau sistemelor computerizate (inclusiv hardware şi software) pentru a programa, scrie programe, a pune la punct funcţii, a introduce date sau procesa informaţii.
  • Dezvoltarea, proiectarea şi crearea de noi aplicaţii, idei, relaţii, sisteme sau produse, inclusiv contribuţii artistice.
  • Actualizarea şi aplicarea cunoştinţelor în cadrul activităţilor şi sarcinilor postului.
  • Analizarea informaţiilor şi evaluarea rezultatelor pentru a alege soluţiile cele mai bune şi pentru a rezolva problemele.

Ocupațiile lor artistice implică adesea lucrul cu forme, desene și tipare. Deseori necesită exprimarea de sine, munca putându-se desfășura fără a urma un set de reguli clare, prestabilite. Numai așa produsele muncii lor determină o relaționare intensă a populației cu aplicațiile dezvoltate de ei.
Ocupațiile investigative implică lucrul cu idei noi și necesită multă gândire. Implică muncă de  cercetare a faptelor și rezolvarea problemelor cu ajutorul rațiunii.
Utilizarea logicii şi raţiunii pentru a identifica punctele tari şi punctele slabe ale soluţiilor alternative, concluziilor şi abordărilor diferitelor probleme.
Oferirea unei atenţii complete la ceea ce au de spus alte persoane, investirea timpului necesar pentru a înţelege argumentele prezentate, punerea de întrebări atunci când este necesar, şi capacitatea de a nu-i întrerupe pe ceilalţi în momente nepotrivite.
Mai sunt și alte detalii, dar în opinia mea munca unui web designer este cu mult mai complexă și impune un nivel de educație foarte ridicat, o cultură generală solidă și un mod de adaptare rapidă la exigențele clienților lor astfel încât să țină seama de opiniile acestora, iar intervențiile lor trebuie făcute cu mult tact, pentru că în zona de design toată lumea are impresia că se pricepe și mulți se simt jigniți atunci când li se fac sugestii și propuneri chiar deosebit de pertinente.
Cred că simțul artistic și mai ales capacitatea de a asigura continuitatea, în ideia ca interfețele și vocabularele folosite să nu difere fundamental de la o aplicație foarte cunoscută la o aplicație web nouă devine o caracteristică fundamentală pentru a asigura succesul în piață unei  noi aplicații.


(11 octombrie 2017

No comments:

Post a Comment