Sunday, October 29, 2017

Cărți de bazele programării

Cărțile de bazele informaticii sunt extrem de numeroase pentru că în toate facultățile și chiar și în licee se predau noțiuni elementare despre calculator și utilizarea acestuia, așa fel încât absolvenții să știe să folosească la un nivel mediu resursele unui calculator, mai ales legat de meseria pe care fiecare dintre studenți o vor practica după terminarea studiilor. De aceea, există o mare varietate de a aborda bazele informaticii. O abordare este cea clasică în care se prezintă calculatorul, apoi se prezintă elemente de software și după aceea se dezvoltă elemente de programare și de utilizare de produse software existente. Orice om care parcurge cursul de bazele informaticii va ști să deschidă un calculator, să încarce un program, să-l lanseze, să pună date într-un fișier, să facă oarece prelucrări, să facă o procesare de texte și să prezinte ideile într-o formă cât mai pe înțeles în conferinșe, dar să și construiască desene proprii.
Unele dintre cărțile de bazele informatice identificate de mine sunt:
Vasile FLORESCU, Cosmin-Petronel AMZA - Bazele informaticii din perspectiva utilizatorului final, Editura Rolcris, București, 2001, 240 pg.
Ilie TAMAȘ, Pavel NĂSTASE, Ion NEGESCU - Bazele informaticii, curs pentru uzul studenţilor, Editura ASE, București, 1993, 182 pg.
Octavian DOGARU - Bazele informaticii : Limbaje formale, Editura Universității, Timișoara, 1989, 154 pg.
Gheorghe SOFRONIE, Traian SURCEL, Constantin APOSTOL - Bazele informaticii, Editura ASE, București, 1992, 250 pg.
Radu MÂRȘANU - Bazele informaticii, curs pentru uzul studenţilor anului I; Facultatea Management - administraţie publică, Editura ASE, Bucureşti, 2001, 153 pg.
Constantin POPOVICI, Horia GEORGESCU, Luminița STATE - Bazele informaticii, Editura Universității, București, 1990.
Lascu RÂCU - Bazele informaticii : Curs] pentru uzul studenţilor, Editura universității Craiova, Craiova, 1990, 220 pg.
Mihau VOICULESCU, Adrian PANĂ, Ion NEGESCU - Bazele informaticii, Editura ASE, București, 1992, 280 pg.
Ion LUNGU, Mioara UDRICĂ, Marius MAREȘ - Bazele informaticii, Editura Fundaţiei România de Mâine, Bucureşti, 1997, 288 pg.
Leon LIVOVSCHI - Bazele informaticii, Editura Albatros, București, 1979, 472 pg.
Sever GROZE, Gheorhe COMAN - Bazele informaticii, Editura Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, 1977.
Ion Gh. ROȘCA, Luminița STATE, Cătălina COCIANU - Bazele informaticii : Manual pentru clasa a XI-a; Licee teoretice, All Educational, București, 1999, 88 pg.
Cărțile destinate  bazelor  informaticii sunt cărțile cu cele cele mai variabile concepte pentru că totul depinde de obiectivul urmărit de fiecare autor. Așa cum degetele de la o mână sunt diferite, așa cum chiar un deget este diferit dacă este privit dintr-un alt unghi decât dacă este privit de altcineva schimbând unghiul, tot așa și bazele informaticii diferă de la tipologie de utilizatori, la tipologie, căci fiecare dintre aceștia au interese care diferă funcție de meserie, de vârstă și de obiectivele urmărite.
Acesta este un domeniu deschis și viitorul arată că tot timpul se va vorbi despre bazele informaticii, fiecare autor fiind liber să includă ca elemente de bază acele elemente care sunt considerate de el indispensabile trecerii rapide și eficiente a celor care citesc astfel de cărți la utilizarea cu succes a calculatorului, a tabletei sau chiar și a telefonului mobil.












(30 ocotmbrie 2017)

No comments:

Post a Comment