Monday, October 30, 2017

Tehnici de programare

Tehnicile de programare trebuie să fie niște modalități diferite între ele de a scrie programe astfel încât:
- durata să fie cât mai redusă;
- efortul programatorilor să fie cât mai mic;
- complexitatea aplicațiilor să fie cât mai mare;
- calitatea obținută pentru programe să fie cât mai mare.
Programarea modulară constă în a scrie programe complexe ca parți asamblate, numite module.
Programarea structurată revine a scrie programe folosind numai și numai anumite construcții numite structuri elementare.
Programarea orientată obiect presupunde a scrie programe pornind din start cu ideia de a realiza de la început componente noi destinate reutilizării, dar și de a reutiliza masiv componente deja existente.
Programarea mixtă constă în a scrie un program principal într-un anumit limbaj cu apeluri de subprograme scrise în cu totul alte limbaje de programare. În vremurile de demult, finețea unei prelucrări era foarte diferită de la un limbaj de programare la altul.
Vectorizarea masivelor multidimensionale reprezintă o tehnică destul de des întâlnită printre programatorii din înalta societate a acestora, care știu să folosească tipurile de adresare care permit maximizarea gradului de folosire a zonelor de memorie și deci, maximizarea problemelor de rezolvat, alături de reducerea timpilor de regăsire a elementelor. Trebuie însă efectuate transformări de regăsire a elementelor din masivul multidimensional în corespondentul lor din vector.
Pentru fiecare tehnică de programare, se ia un limbaj de programare și se ilustrează modalitățile prin care secvențe de program se scriu respectând rigorile acestor tehnici.
Pentru înțelegerea avantajelor, se vor prezenta variante ale secvențelor pentru a rezolva aceeași problemă fără a folosi o tehnică de programare, după care se va trece la scrierea secvenței pentru aceeași problemă folosind tehnica. De fiecare dată se vor face comentarii care să evidențieze superioritatea din punct de vedere calitativ a secvenței scrise folosind tehnica de programare.
Experiența arată că pentru implementarea oricărei tehnici de programare sunt importanți programatorii cu capacitatea lor de a ânțelege elementele de finețe și ca la poezie, trebuie multă experiență, cultură și dorința de autodepășire, căci de la prooblemă la problemă o tehnică de programare are anumite elemente specifice. Numai programatori care stăpânesc elementele de detaliu vor scrie secvențe de program eficiente, repede și de mare complexitate.
S-a crezut că tehnicile de programare revoluționează programarea, dar nu este chiar așa, căci programele sunt scrise de programatori. Numai programatori foarte performanți, cu experiență și care știu elementele de finețe ale unei tehnici de programare vor ști să facă din acea tehnică de programare exact ceea ce trebuie pentru a da soluțiile cele mai bune la nivelul textelor sursă.

(01 noiembrie 2017)

No comments:

Post a Comment