Tuesday, October 31, 2017

Conferințe tematice

Conferințele  tematice au reprezentat elemente cheie pentru dezvoltarea informaticii pentru că s-au adresat unor cercuri restrânse de specialiși, lucru care le-au dat un ușor caracter exclusivist. Scă la o țară cu 20 de milioane de locuitori unde nu mai mult de 50.000 făceau informatică deja era posibilă organizarea de conferințe pe teme de nișă adică extrem de specializate, așa cum se organizau de marile asociații internaționale IEEE sau ACM. La noi și cărțile de programare sau despre calculatoare  aveau tiraje modeste, ce nu atingeau niciodată 20.000 de exemplare.
Conferințele de informatică tematice erau dese dar suficient de generoase în așa fel încât să se vină cu lucrări de către cât mai mulți autori, specialiști care lucrau în acest domeniu.
Au fost organizate în vremurile de demult conferințe, simpozioane și workshopuri organizate la Departamentul de Calculatoare din Institutul Politehnic București după cum urmează:

  • Aplicaţii ale informaticii în învăţământ, cercetare ştiinţifică, producţie , în perioada 1970 - 1973;
  • Simpozionul Româno-American în domeniul calculatoarelor, în anul 1980;
  • Microprocesoare, microcalculatoare şi aplicaţii,  în perioada 1981-1984.

Dpă 1990 acolo au fost organizate foarte multe manifestări științifice, descrise în detaliu la pagina 37 a broșurii dedicate departamentului când acesta a aniversat 45 de ani de existență. La Direcția Centrală de Statistică - DCS se organizau conferințe dedicate prelucrării automate a datelor statistice, unde în secțiuni se prezentau lucrări privind organizarea fluxurilor legate de utilizarea calculatoarelor electronice în prelucrarea datelor de la recensăminte, lucrări privind dezvoltarea de aplicații folosind teleprelucrarea în centralizarea fișierelor asociate dărilor de seamă provenind de la Direcțiile Județene de Statistică - DJS, dar și construirii de subprograme pentru conversia datelor din cartele pe discuri sau benzi magnetice, în vederea degajcu cutii de cartele perforate de la prelucrările de acum câțiva ani, depozite cu dimensiuni considerabile care deja erau ocupate peste 80% pentru a respecta legile referitoare la păstrarea suporților tehnici de informație. Așa a fost de exemplu Sesiunea stiintifica PERFECTIONAREA METODELOR DE PRELUCRARE A DATELOR STATISTICE, 15-17 MARTIE 1979, manifestare științifică având și un volum al comunicărilor, Editat de DCS, Centrul de calcul, București, lucru destul de rar pe atunci.
Tot așa era și cu Simpozionul APLICATII ALE CIBERNETICII SI INFORMATICII IN PRODUCTIE SI IN GESTIUNEA ECONOMICA, ASE a cărui primă sesiune a avut loc în 1980 și de care se ocupa personal Manea MĂNESCU.
La Cluj se organiza începând cu 1975 de către Centrul Teritorial de Calcul Simpozionul de Informatică si conducere, Cluj-Napoca, manifestare ce a reușit să strângă participanți din toată țara. De asemenea, se organiza și EXPRODINF, o sesiune de prezentare la nivel de detaliu a produselor informatice care erau realizate de Centrele de Calcul din toată țara, pentru e minimiza dezvoltarea în paralel a produselor destinate acelorași prelucrări.
Tot la DCS se ținea Seminarul Octav ONICESCU la care participa și marele matematician când trăia și care era ovaționat la fiecare intrare în sală, domnia sa fiind sufletul acelei manifestări, a ceri calitate științifică era cu totul specială datorită prestigiului marelui savant și respectului purtat acestuia.
În vremurile de demult se organizau conferințe tematice de informatică pentru prelucrarea datelor din medicină, căci acestui domeniu i se acorda atenție deosebită, nu numai din punct de vedere statistic, ci și din punct de vedere al diagnosticării pacienților de către medici asistați de calculator. Se vorbea că în URSS se făcea diagnosticare automată a pacienților care descriau simptome și i se stabilea diagnosticul de către calculator. Era umai o poveste, căci nici măcar acum când se face achiziții de date și analize automate de sânge, se fac tomografii și analize automate de imagini, așa ceva nu este realizabil 100% de către computer.
Imediat după 1989 a existat un entuziasm deosebit, o descătușare de forțe în a realiza simpozioane tematice, dar multe dintre ele nu au rezistat pentru că nu au fost fonduri, nu au fost lucrări care să le susțină și numărul celor interesați de a participa a fost foarte redus, părând la un moment dat că sunt rezultatul unor ambiții personale sau de grup. Până acum rezistă Conferința Internațională de Informatică Economică organizată în 1993 de către Departamentul de Informatică Economică din ASE. Eforturile materiale și umane sunt extraordinare căci o manifestare științifică are în spate multă muncă în afara manifestărilor propriu-zise.
Și eu am încercat să organizez ceva pe piraterie informatică, pe compresie de date și pe algoritmi genetici, doar workshopuri, care au mers doar o singură ediție, din cauza efortului fără succes de a avea lucrări, căci toată lumea vrea ISI, din start și dacă este posibil, fără nicio taxă de participare dar cu lucrare publicată în volum la o mare editură din Vest. 
Este de notorietate perseverența lui Costin PRIBEANU de la ICI în a organiza o conferință cu tematica interacțiunii om-calculator, al căui start a fost în anul 2004. Proccedings-ul conferinței este referit prin: Prima Conferinţă Naţională de Interacţiune Om-Calculator - RoCHI 2004, Bucureşti 23-24 Septembrie 2004, Editura Printech. ISBN 973-718-053-4. 322p.
Lista celorlalte ediții ale confernței RoCHI este:
RoCHI 2017 A paisprezecea Conferinţă de Interacţiune Om-Calculator, Craiova, 11-12 Septembrie.
RoCHI 2016 A treisprezecea Conferinţă de Interacţiune Om-Calculator, Iaşi, 8-9 Septembrie.
RoCHI 2015 A douăsprezecea Conferinţă de Interactiune Om-Calculator, Bucureşti, 24-25 Septembrie.
RoCHI 2014 A unsprezecea Conferinţă Naţională de Interacţiune Om-Calculator, Constanţa, 4-5 Septembrie.
RoCHI 2013 A zecea Conferinţă Naţională de Interacţiune Om-Calculator, Cluj-Napoca, 2-3 Septembrie.
RoCHI 2012 A noua Conferinţă Naţională de Interacţiune Om-Calculator, Bucureşti, 6-7 Septembrie.
RoCHI 2011 A opta Conferinţă Naţională de Interacţiune Om-Calculator, Bucureşti, 8-9 Septembrie.
RoCHI 2010 A şaptea Conferinţă Naţională de Interacţiune Om-Calculator, Bucureşti, 2-3 Septembrie.
RoCHI 2009 A şasea Conferinţă Naţională de Interacţiune Om-Calculator, Cluj-Napoca, 3-4 Septembrie.
RoCHI 2008 A cincea Conferinţă Naţională de Interacţiune Om-Calculator, Iaşi, 18-19 Septembrie.
RoCHI 2007 A patra Conferinţă Naţională de Interacţiune Om-Calculator, Constanţa, 20-21 Septembrie.
RoCHI 2006 A treia Conferinţă Naţională de Interacţiune Om-Calculator, Bucureşti, 21-22 Septembrie.
RoCHI 2005 A doua Conferinţă Naţională de Interacţiune Om-Calculator, Cluj-Napoca, 15-16 Septembrie.
RoCHI 2004 Prima Conferinţă Naţională de Interacţiune Om-Calculator, Bucureşti, 23-24 Septembrie.
Conferințele tematice pe diferite probleme de informatică au fost nenumărate și înainte de 1989 dar și după, toate reflectând inițiative personale sau de grup, însă fără a avea la bază o strategie pe termen lung, care să se înscrie în planul de țară, plan care să prevadă ca în 10 -20 de ani față de un moment T0 să existe un obiectv clar ca și la noi să se desfășoare o conferință foarte tare pe un domeniu ceva mai restrâns la care să se înghesuie specialiști adevărați din toată lumea. N-a fost să fie, dar nu este timpul trecut niciodată.





(31 octombrie 2017)

No comments:

Post a Comment