Monday, October 30, 2017

Florin FILIP

Mă folosesc de Laudatio citit de Decanul Facultății de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică din ASE cu ocazia decernării titlului de Doctor Honoris Causa academicianului Florin FILIP, în ziua de 16 mai 2016 din Aula Magna.
Domnul academician Florin Gheorghe FILIP este nascut la data de 25.07.1947 in Bucuresti.
Dupa urmarea intre anii 1954 – 1961 a cursurilor elementare la Scoala generala nr. 95, a cursurilor Liceului Al. I. Cuza intre anii 1961 – 1965 si a Facultatii de Automatica intre anii 1965 – 1970 unde a obtinut diploma de inginer, a parcurs  stagiul doctoral, iar in anul 1981 a sustinut teza de doctorat, sub coordonarea profesorului doctor Sergiu Calin, obtinand titlul de doctor inginer.
In anii care au urmat, domnul academician Florin Gheorghe FILIP a desfasurat o bogata activitate de cercetare in domeniul  stiintei calculatoarelor si informaticii, finalizata prin solutii originale, precum si o bogata activitate in domeniul informaticii in cadrul Institutului National pentru Cercetare si Dezvoltare in Informatica – ICI din Bucuresti, in perioada 1970 – 1976, in calitate de cercetator stiintific, functie ocupata prin concurs, iar in intervalul 1976 – 2000  si-a desfasurat activitatea de cercetare in pozitiile de cercetator stiintific principal III, II si, respectiv, cercetator stiintific I, pozitii obtinute prin concurs. Meritele sale stiintifice si calitatile manageriale i-au fost recunoscute prin rezultatele obtinute la concursurile de ocupare a posturilior de sef de laborator intre anii 1985 – 1991, director in perioada 1991 – 1997 si director stiintific in perioada 1997 – 2000. Eforturile depuse de echipa de cercetatori au fost concretizate prin obtinerea finantarii a numeroase proiecte de stiintifice, contribuind decisiv la conectarea informaticii romanesti la circuitul international al cercetarii stiintifice din acest domeniu. In perioaada 1995 – 2003 a indeplinit functia de președintele al Consiliului Științific al ICI. Se vede continuitatea activitatii sale de cercetator stiintific in cadrul unuia dintre cele mai prestigioase institute de cercetare din tara noastra – ICI. Personalitatea sa a fost recunoscuta pe plan international, prin includerea in grupuri de specialisti de renume international, precum EC-PECO, IST Prize, ISTAG si PITCH,
Din anul 1991, domnul Florin Gheorghe FILIP este membru corespondent al Academiei Romane, iar din anul 1999 este membru titular al Academiei Romane, calitate din care a indeplinit functia de vicepresedinte, ales in anul 2000 si reales in anii 2002 si 2006. In cadrul Academiei Romane a coordonat sectia de stiinte tehnice, sectia de stiinte  geonomice, sectia de stiinte economice, juridice si sociologie si sectia de stiinta tehnologiei informatiei.
Activitatea stiintifica rodnica, desfasurata de domnul academician Florin Gheorghe FILIP s-a concretizat in numerose lucrari stiintifice valoroase sub forma unor carti publicate in edituri prestigioase, a unor articole publicate in reviste de specialitate recunoscute in lumea stiintifica si prezentarea de comunicari la conferinte stiintifice internationale, care au fost publicate in volumele acestor conferinte.


Recunoasterea activitatii stiintifice desfasurata de domnul academician Florin Gheorghe FILIP este concretizata prin decorarea de catre Preşedintele României in anul 2000 cu Ordinul naţional "Serviciu credincios" în rang de "Mare cruce".
Inca de la infiintarea catedrei de Informatica Economica in anul 1990, au fost dezvoltate puternice legaturi de colaborare cu laboratoare din cadrul ICI, unde cadre didactice dar si studenti ai sectiei de Informatica Economica din facultatea de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica au gasit toate resursele pentru a se dezvolta profesional. Domnul academician Florin Gheorghe FILIP, pe atunci in calitatea domniei sale de director al ICI si in calitatea de director stiintific, a facilitat toate demersurile noastre in vederea concretizarii coloaborarii dintre cadrele didactice si cercetatorii din laboratoarele ICI, in cadrul unor proiecte de cercetare cu finantare din programe nationale precum INFOSOC.
Cu trecera timpului domnul academician  Florin Gheorghe FILIP a dezvoltat colaborarea cu Departamentul de Informatica si Cibernetica Economica, prezentand lucrari in sesiunea plenara a Conferintei Internationale de Informatica Economica, din 2003, 2011 si  2013.  Lucrarea ITC and e-Cultural Institutions, prezentata la Conferinta Internationala de Informatica Economica , editia 2013, a  prilejuit definirea directiilor de cercetare in zona creerii si valorificarii continutului digital ce reflecta sistematic realitati virtuale dintre cele mai variate, folosind tehnologii de realizare si de gestionare dintre cele mai moderne. Este membru in bordul editorial al revistei Informatica Economica publicata de Departamentul de Informatica si Cibernetica economica, revista in care a publicat numeroase  articole incepand cu anul 2001 pana in prezent. In anul 2000 a tinut cursuri si a coordonat lucrari de disertatie la disciplina Decizie asistata de calculator, la un masterat al Facultatii de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica.


Domnul academician Florin Gheorghe FILIP a dezvoltat si adancit o stransa colaborare cu departamentul de Informatica economica participand cu prelegeri in cadrul Universitatii de vara a studentilor economisti de la Tusnad organizata in colaborare cu asociatia profesionala INFOREC si fundatia PRO OECONOMICA, in anii 2007 si 2008.

In calitatea sa de conducator de doctorat a dirijat cu profesionalism si exigenta o serie de doctoranzi sa elaboreze articole care sa contina rezultate deosebite ale cercetarilor efectuate si care sa fie publicate in revista Informatica Economica, gestionata de Departamentul de Informatica si Cibernetica Economica, contribuind in acest fel la cresterea valorii revistei noastre.

Domnul academician Florin Gheorghe FILIP a fost si este alaturi de membri Departamentul de Informatica si Cibernetica Economica in momentele sale importante si cu expertiza stiintifica a domniei sale contribuie la realizarea unor manifestari stiintifice de inalt nivel.
Ca o recunoastere eforutrilor depuse in promovarea invatamantului de informatica economica, a dezvoltarii informaticii economice si a rezultatelor obtinute in plan profesional, membrii catedrei de Informatica Economica si  membrii Asociatiei INFOREC au decis in unanimitate, sa i se acorde domnului academician Florin Gheorghe FILIP premiul Grigore MOISIL pe anul 1999, eveniment care s-a produs la sedinta festiva de deschidere a celei de a IV a editii a Conferintei Internationale de Informatica Economica. Diploma contine o prezentare a savantului Grigore MOISIL si un text care arata consideratiile care stau la baza alegerii personalitatii careia i se inmaneaza aceasta diploma, insotita de o medalie pe care este gravat numele celui caruia i se acorda si anul in care s-a produs evenimentul.
Domnul academician Florin Gheorghe FILIP este Doctor  Honoris Causa al Universitatii Ovidius din Constanta, al Universitatii Valahia din Targoviste, al Universităţii Lucian Blaga din  Sibiu, precum si   al Ecolle Centrale de Lille din Franţa.
Domnul academician Florin Gheorghe FILIP este membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România  si membru de onoare al Academiei de Ştiinţe din Republica Moldova. 
Domnul academician Florin Gheorghe FILIP a fost visiting professor la universităţi şi institute de cercetare din Anglia, Austria, Brazilia, Chile, China, Franţa, Germania, Kuweit, Republica Moldova, Suedia si Tunisia.

Domnul academician Florin Gheorghe FILIP este membru în colegiile editoriale ale unor reviste din tara si din strainatate, precum:
-          Systems Analysis , Modeling and Simulation
-          International J. of Critical Infrastructures
-          Computer Journal of Moldova
-           Information Technologies and Control
-          Romanian Journal  of Information Science and Technology
-          Studies in Informatics and Control
-          International Journal of Computers, Comminication and Control
-          Control Engineering and Applied Informatics
-          Revista română de informatică şi automatică  
-          Revista română de automatică 
-          Informatica Economica.

A Participat la implementarea proiectelor internaţionale INTERBIT - Interbalkan Net of Technology, MobiTech - European SME Challenge in Mobile Telecom Technologies,  IDEALIST 5FP si PROLEARN.

Pana acum domnul academician Florin Gheorghe FILIP a fost membru în Comitetele internaţionale de program la peste 50 de conferinţe şi congrese internaţionale prestigioase de specialitate, desfăşurate în Europa, SUA, America de Sud, Asia  şi Africa. A prezentat comunicari in sesiuni plenare la conferinte stiintifice de la Reading – Anglia (2013), Santiago- Chile (2008), Soujou- China (2005), , Villeneuve d’Asq - Franţa (2013), Coimbra - Portugalia (2010) , Valencia -Spania (2010) , Hammamet -Tunisia (1997). A fost invitat sa tina o serie de seminarii stiintifice la universităţi şi centre de cercetare Londra - 1985, Insbruck -1996), Vitoria- 1996, , Praga- 1985) , Chengdu - 2013) , Toulouse- 1994,  Lille – 2008, Berlin- 1991, Kuweit-1984), Varsovia-1980,  si Uppsala -1974,2012.


Pana acum domnul academician Florin Gheorghe FILIP este membru al asociaţiilor profesionale:
-          International Federation of Automatic Control
-          Simulation Europe
-          Asociatia pentru tehnologia informatiei şi comunicaţiilor
-          Forumul roman pentru Societatea informaţională
-          Societatea de automatică şi informatică tehnică
-          International Federation of Information Processing
-          Association For the Promotion of International Technological Co-operation for Humanistic Ends.




Domnul academician Florin Gheorghe FILIP a publicat numeroase monografii atat ca singur autor, cat si in colaborare, in mod ritmic, oferind specialistilor cele mai noi solutii obtinute in activitatea sa de cercetare stiintifica, dintre care se enumera:
-          Cibernetica automatica informatica in industria chimica – 1979
-          Sisteme ierarhizate si in timp real in prelucrarea distributia a datelor – 1986
-          Informatica industriala ; noi paradigme si aplicatii – 1999
-          Decizie asistata de calculator: decizii, decidenti , metode si instrumente de baza – 2002
-          Sisteme suport pentru decizii – 2004.
In calitate de editor, domnul academician Florin Gheorghe FILIP a contribuit la realizarea unor volume valoroase, in care au fost abordate probleme de mare actualitate ale informaticii, precum:
-          Large Scale Systems; Theory and Applications – 2001
-          Fenomene si procese cu risc major la scara nationala – 2004
-          Proceedings of ICCCC 2006,  International Journal of Computers, Communications & Control – 2006
-          From Natural Language to Soft Computing: New Paradigms in Artificial Intelligence – 2008
-          Complexity in Artificial and Natural Systems – 2008
-          Automatique Avancée et Informatique Appliquée – 2009
-          Proceedings of the 1st Workshop on Energy, Transport and Environment Control Applications -2010.
Articolele elaborate de cercetatorii coordonati de domnul  academician Florin Gheorghe FILIP, au fost publicate in reviste stiintifice prestigioase precum: IFAC J. Automatica, Computers in Industry, Advances in Modelling & Simulation, J. of Systems Analysis Model. Simulation, Studies and Researches in Computer and Informatics, Annual Review in Automatic Programming, Studies and Researches in Computers and Informatics, Studies in Informatics and Control, IFAC J. Control Engineering Practice, J. Human Systems Management, International J. of Production Economics, AMC, Buletinul Roman de informatica, Informatica Economica, Studii si cercetari de calcul economic si cibernetica economica, Informatica Aplicata, Revista Romana de Informatica si Automatica si Studies in Informatics and Control .


Având în vedere activitatea sa extrem de prestigioasa și valoarea științifică internațională precum și implicarea sa, în deschiderea spre activitatea de cercetare științifică din domeniul stiintei calculatoarelor si a tehnologiei informatiilor cu aplicatii in economie, la nivel international, precum si atragerea tinerilor cercetatori din Departamentul de Informatica si Cibernetica Economica din ASE in proiecte importante de cercetare stiintifica, facem propunerea  Senatului Academiei  de Studii Economice de a acorda domnulului  academician Florin Gheorghe FILIP titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Studii Economice de București.

Mai adaug aici contribuția majoră a domnului academician la revigorarea revistei Informatica Economică a Departamentului de Informatică și Cibernetică Economică - DICE și a INFOREC, precum și la contribuțiile domniei sale în a organiza ediții ale Conferinței Internaționale de Informatică Economică, manifestare științifică deosebit de complexă și care și-a căpătat un excelent prestigiu în lumea specialiștilor din țară și din străinătate.
(31 octombrie 2017)


No comments:

Post a Comment