Sunday, October 15, 2017

Interfețele om-calculator

Interfețele om-calculator nu erau nici pe departe ceea ce sunt azi pentru că:

  • programatorul dialoga prin intermediul unor pagini de imprimantă;
  • utilizatorul, beneficiarul sau clientul dialoga prin intermediul programatorului și a paginilor de imprimantă;
  • numai operatorii și inginerii de sistem aveau posibilitatea să stea în fața tastaturii și să facă schimb de mesaje cu computerul care le tipărea la consolă sau la imprimantă și mult mai târziu le afița pe ecran.
Programatorul oferea ca elemente de interfață cartele perforate, unele dintre ele fiind cartele de job-control, altele fiind chiar textele sursă scrise în limbajele FORTRAN sau COBOL. La rândul său, computerul ca urmare a prelucrărilor tpărea la imprimantă conținutul acelor cartele și oferea mesaje fie de eroare legate de stadiile de prelucrare, fie mesajul de încheiere cu succes a prelucrării. programatorul interpreta acele mesaje și proceda la efectuarea de corecții. Calitatea mesajelor era diferită de la sistem de operare la sistem de operare și de la calculator la calculator.  programatorul nu avea altceva de făcut decât să interpreteze acele mesaje și să facă acele corecții pe care le considera convenabile și eficiente.
Utilizatorul de regulă primea de la calculator numai rezultatele prelucrărilor, fără a fi în situația de a transmite mesaje care să vizeze calitatea prelucrării ca element ce depinde nu de program, deci de programator, ci de calculator.
Cei care aveau efectiv dialog cu calculatorul erau programatorii și inginerii de sistem. Ei introduceau mesaje de la consola calculatorului și determinau fie continuarea, fie oprirea unor job-uri. Interfețele om-calculator erau de o cu totul altă factură acum căci omul nu stătea în fața calculatorului nici ca programator, nici ca utilizator, ci avea tot timpul un interpus, fie pachetul de cartelem fie operatorul, fie pagina de imprimantă. Nu se punea problema ca acum a existenței unei interfețe prietenoase. Calculatorul era privit ca un automat, asemeni unui ciocan care se utilizează corect sau te lovește peste degete. Punct.






(15 octombrie 2017)

No comments:

Post a Comment