Friday, October 13, 2017

Cărți sisteme de operare

Despre  cărțile sisteme de operare n-am avut niciodată o părere prea bună pentru că:
- erau prea descriptiviste;
- păreau unele cam trea traduceri;
- nu reflectau unele experiența autorilor în chestiunile abordate;
- le lipseau la unele abordările practice;
- unele conțineau scheme prea complicatre neaprofundate;
- erau unele scrise de autori ce nu lucrarseră în asembler;
- aveau secvențe fragmentate care nu spuneau prea mare lucru.
Faptul că a scrie un sistem de operare este o treabă de echipă de mare complexitate, pe durată de 3-5 ani și faptul că autorii de cărți de la noi n-au prea fost implicați în astfel de munci, m-au făcut să cred că ideia de a scrie cărți din cărți și din documentații trebuie altfel abordată. Am cunoscut și autori de cărți de sisteme de operare care lucraseră în limbaj de asamblare foarte mult, care știau și programare în limbaje de nivel înal și care abordau în cărțile lor chestiuni extrem de interesante, care dădeau posibilitatea cititorului să-și dezvolte abilități reale legate de utilizarea eficientă a resurselor sistemelor de calcul cu care lucrau și să fie chiar creativi la locurile lor de muncă. 
  • Florin BOIAN - Sisteme de operare interactive. Editura Libris, Cluj-Napoca, 1992
  • Flaorea NĂSTASE, Răzvan ZOTA - Sisteme de calcul si operare, Editura ASE, București, 2004, 258 pg
  • Adrian VASILESCU, Răzvan ZOTA - Sisteme de operare, Editura ASE, București, 2006, 316 pg
  • Gheorghe DODESCU, Adrian VASILESCU, Bogdan OANCEA -Sisteme de operare Unix si Windows, Editura Economică, București, 528 pg.
  • Florin PILAT - Windows 3.1 : utilizare, Editura Teora, București, 1996, 234 pg
  • Florin PILAT, Irina ȘTEFĂNESCU, Sorin DEACONU - UNIX,  Editura Teora, București, 1994, 223 pg
  • Gheorghe DODESCU - Modelarea sistemelor de operare, Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1981, 427 pg.
  • Gheorghe DODESCU, Vasile AVRAN - Informatics : operating systems and application software, Editura Economică, București, 2005, 278 pg.
  • Gheorghe DODESCU, Flarea NĂSTASE, Radu MÂRȘANU - Sisteme electronice de calcul si operare : vol. 1, Editura ASE, 1999, 220 pg.
Subiectul a fost abordat peste tot unde s-a făcut specializare în informatică și mulți dintre cei ce au predat sisteme de operare în facultăți au avut preocupări cu mult mai importante pentru abordări practice, concrete, în a gestiona resursele calculatoarelor, căci studenții cu care lucrau trebuiau să lucreze efectiv și să știe să configureze, să depaneze și mai ales să găsească soluții atunci când era vorba de depanarea unor sisteme de programe extrem de complexe.
Cărțile de sisteme de operare au reprezentat elemente cheie în formarea programatorilor care trebuiau în vremurile de demult să scrie linii în foile de programare în care să specifice care sunt resursele sistemului de calcul cu care vor lucra și care sunt etapele pe care doresc să le parcurgă din prelucrare. Programele mari trebuiau segmentate și acest lucru trebuia specificat pentru că reacoperirea segmentelor nu se făcea de la sine.
În cărțile de sisteme de operare se vedeau clar aplicații ale teoriei firelor de așteptare, ceea ce în economie se dorea, fără a fi realizate optimizări în ceea ce privește duratele de așteptare.



(14 octombrie 2017)

No comments:

Post a Comment